Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Se nyt udspil mod indbrud

"Jeg kan næsten ikke forestille mig noget mere ubehageligt end at vågne op om natten og opleve, at en indbrudstyv er trængt ind i ens hjem."

Læs om justitsminister Søren Papes nye tiltag mod indbrud i hjemmet

Justitsministeriet

Indbrudskriminalitet er et alvorligt indgreb i vores privatliv og tryghedsfølelse. Hvis indbruddet samtidigt finder sted, mens man er hjemme, sætter det dybe spor hos ofrene. Justitsministeren præsenterer derfor tre initiativer, der skal sætte ind over for indbrud i hjemmet.

Der er konkret tale om:

  1. Helt ny indbrudsparagraf i straffeloven
  2. Skærpet straf for indbrud, mens der er nogen hjemme
  3. Særlig fokus på indbrud og omrejsende kriminelle

”Når indbrudstyve bryder ind i ens hjem, ødelægger de ikke bare vinduet eller døren. De ødelægger også den grundlæggende tryghed, man har i sit hjem. Jeg kan næsten ikke forestille mig noget mere ubehageligt end at vågne op om natten og opleve, at en indbrudstyv er trængt ind i ens hjem. Derfor skærper jeg nu straffen,” siger justitsminister Søren Pape Poulsen.

Helt konkret vil justitsministeren skærpe straffen for at begå indbrud, mens beboerne er hjemme. Det vil betyde, at der lægges en tredjedel oveni den udmålte straf i disse sager. En indbrudstyv, der begår indbrud, mens der er nogen hjemme, vil altså i stedet for eksempelvis 60 dages fængsel efter stramningen blive idømt 80 dages fængsel.

Samtidig vil ministeren lave en selvstændig indbrudsparagraf i straffeloven. Det betyder, at alle former for indbrudstyveri, der tidligere skulle straffes efter samme bestemmelse som eksempelvis et cykel- eller butikstyveri, får en ny og selvstændig indbrudsparagraf i straffeloven. Herved markeres, at indbrudstyveri er noget helt andet end andre former for tyveri.

”Med en selvstændig indbrudsparagraf markerer vi forbrydelsens alvor. Samtidig skal vi sætte yderligere ind over for de omrejsende kriminelle, som spekulerer i at rejse til Danmark og begå kriminalitet og skabe utryghed,” siger justitsministeren.

Rigspolitiet er netop nu ved at udarbejde en strategi for indsatsen mod omrejsende kriminelle grupper, som har til formål at reducere omfanget af deres kriminalitet – herunder indbrudskriminalitet.

Der udarbejdes også en strategi for indsatsen mod indbrud i private hjem. Det er et prioriteret fokusområde hos politiet. Målet er, at antallet af indbrud i privat beboelse reduceres, og at flere sager om indbrud opklares.

Begge strategier skal gælde frem til 2020.

Læs mere om de nye initiativer i publikationen herunder

 

 

pdf (243 Kb)