Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

’Noget-for-noget’ gælder selvfølgelig også Airbnb

"Jeg skal i dag mødes med Airbnb, og jeg ser frem til at drøfte, hvordan vi sikrer et ordentligt grundlag for at opkræve skat af deleøkonomi," skriver skatteminister Karsten Lauritzen tirsdag i et debatindlæg i Politiken.

Skatteministeriet
Portræt af Karsten Lauritzen
Foto: Les Kaner

Debatindlæg af skatteminister Karsten Lauritzen - bragt i Politiken tirsdag den 28. marts 2017

Jeg blev sidste år citeret for, at Danmark skal være et Mekka for deleøkonomien. Pointen – som stadig står til troende – var, at vi fra dansk side skal gribe og udnytte den deleøkonomiske udvikling. For der følger nemlig et meget stort potentiale af nye arbejdspladser, vækst og frihed i halen på den.

Jeg vil som skatteminister gøre mit til, at den udvikling får mulighed for at blomstre så meget som muligt. Men ikke på bekostning af andre. Gode vilkår står sjældent alene. Der følger ofte par betingelser med.

I de sidste par uger har jeg mødtes med to vigtige aktører i den danske turistbranche, Horesta og Feriehusudlejernes Brancheforening. Jeg kunne i den forbindelse glæde mig over opbakning til regeringens arbejde med at skabe de nødvendige forudsætninger for en deleøkonomi i vækst.

Med Airbnbs ankomst på udlejningsmarkedet har den traditionelle branche fået en ny kollega. Mange steder i den vestlige verden er Airbnb blevet mødt med begrænsninger. Senest har overborgmesteren i København luftet tanken om at indføre et loft over, hvor mange dage om året man kan udleje sin bolig. Det er for længst sket i andre europæiske storbyer.

Jeg ser det ikke som min opgave som skatteminister at begrænse udvalgte virksomheder eller forretningskoncepter. Min opgave er at sikre smidige og enkle skatteregler – og at alle naturligvis betaler den skat, de skal.

Det gælder for hele turismeerhvervet. Og forudsætningen for dét er et stærkt og godt samarbejde mellem skattemyndighederne og branchen. Udlejerne af sommerhuse har for længst gjort det nemt for både udlejere og skattemyndigheder ved at indberette lejeindtægterne automatisk til skattemyndighederne.

Jeg skal i dag mødes med Airbnb, og jeg ser frem til at drøfte, hvordan vi sikrer et ordentligt grundlag for at opkræve skat af deleøkonomi.

Sidste år foreslog vi et højere bundfradrag for blandt andre Airbnb-udlejere for at give den deleøkonomiske udvikling et ekstra skub i ryggen. Det ganske rimelige modkrav var, at udlejningsportalerne – hvor Airbnb jo er den klart største – indberetter udlejernes indtægter til SKAT.

Derfor forventer jeg et godt og frugtbart samarbejde, så deleøkonomien og Airbnb får mulighed for at blomstre – og så skattemyndighederne får bedre betingelser for at kontrollere, at enhver svarer sit. For det er og bliver den eneste rigtige løsning, hvis man vil fremme deleøkonomi.

Når Airbnb opererer i Danmark – og regeringen fortsat skal prioritere at give deres udlejere de bedst mulige vilkår, som vi jo har et stort ønske om – må det derfor være et rimeligt krav, at de følger samme spilleregler som resten af branchen. Noget for noget.