Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Miljø- og fødevareministeren finder inspiration i fransk gastronomi og franske madspilds-tiltag

Frankrig er foregangsland inden for klassisk kogekunst, og de er så glade for maden, at de har valgt at tage vidtgående skridt i kampen mod madspild. I dag besøger Miljø- og fødevareministeren Lyon i forbindelse med kokkekonkurrencen Bocuse d’Or.

Miljø- og Fødevareministeriet
Esben Lunde Larsen
Foto: Les Kaner

Gastronomi fra øverste hylde og indsatser til forebyggelse af madspild er på programmet de næste dage, hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er i Lyon.

I dag besøger han den danske deltager ved kokkekonkurrencen Bocuse d’Or, Morten Falk for at vise sin støtte, før den danske kok skal præsentere sine to retter for juryen.

"Dansk gastronomi bliver stærkere år efter år, og jeg er glad for at kunne vise min støtte til Morten Falk, som skal repræsentere de danske farver ved Bocuse d’Or. Det er en meget vigtig konkurrence, som er med til at sætte fokus på både dansk og international gastronomi. Fra Regeringens side vil vi gerne prioritere dansk gastronomi og gøre Danmark endnu mere kendt for god mad og udnytte synergierne til andre områder. Derfor har gastronomi også en selvstændig plads i regeringsgrundlaget," siger Esben Lunde Larsen.

Foruden at besøge Bocuse d’Or skal ministeren på rundvisning hos Cité International de la Gastronomie, hvor man omdanner et gammelt hospital til et sted, hvor besøgene kan se og opleve koblingen mellem gastronomi, næring og sundhed. Endelig skal miljø- og fødevareministeren besøge hotel- og restaurationsskolen Paul Bocuse Instituttet. 

Forebyggelse af madspild
Onsdag omhandler programmet primært franske indsatser for at reducere madspild. Miljø- og fødevareministeren skal blandt andet følge med fra sorteringen af overskudsmad i et supermarked til det ender hos en velgørende organisation.      

I Frankrig har man valgt at forbyde supermarkeder at smide spiselige fødevarer ud. Større supermarkeder skal således forhindre madspild ved at donere usolgte fødevarer til velgørenhed, dyrefoder, biogas m.v.

"Jeg ser frem til at høre, hvilke erfaringer franskmændene har med at regulere sig ud af problemerne med madspild, og håndtere de logistiske udfordringer med at få overskudsmad fra supermarkeder til fødevarebanker og videre ud. Jeg mener, at information og bevidsthed hos forbrugerne er den primære måde vi skal begrænse madspild, men jeg ser frem til at få nye input, siger Esben Lunde Larsen.

Mindre madspild i Danmark er en vigtig prioritet for miljø- og fødevareministeren. Derfor afholder ministeren bl.a. det internationale fødevaretopmøde Better Food for More People i København til august, hvor madspild er et af temaerne. På topmødet samles danske og internationale beslutningstagere, NGO’er, virksomheder, meningsdannere mv. for at inspirere og forpligte hinanden på at finde løsninger på globale udfordringer, herunder madspild. Ved topmødet i 2016 deltog bl.a. Arash Derambarsh, som er den franske madspilds-forkæmper, der har været med til at få den franske lovgivning igennem parlamentet.

Ministerens besøg slutter onsdag aften, hvor vinderen af Bocuse d’Or konkurrencen kåres.