Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Hvad kan du opleve i ministerierne på Kulturnatten?

Se samlet oversigt over arrangementer i ministerierne ved Kulturnatten i København 2017

Foto: Martin Bubandt, Polfoto

Her kan du se en oversigt over ministerier, som holder åbent på Kulturnatten i København - fredag den 13. oktober 2017.

For arrangementer i Folketinget se her.

Beskæftigelsesministeriet

Ved Stranden 8, København K

Kom på rundvisning, mød måske ministeren, Troels Lund Poulsen, i hjørneværelset eller departementschefen, tip en 13'er og spis popcorn til.

Beskæftigelsesministeriet åbner for første gang dørene for kulturnatgæster. Besøg os, og kom med rundt i vores hus og hør, hvordan man laver beskæftigelsespolitik.

Vær embedsmand for en stund, og få et kig ind i det politiske maskinrum. Afslut med en quiz, mens du spiser popcorn, og få chancen for at vinde en frokostaftale med ministeren. Børn kan deltage i en tegnekonkurrence og måske vinde fredags-slik.

Åbner kl. 18, og sidste rundvisning er kl. 22.40.

----------------------------------------------------------

Erhvervsministeriet

Slotsholmsgade 10-12, København K

 

Få en rundtur på ministerens kontor og ministergangen, og hør om palæet og ministeriets travle hverdag. Turen tager ca. 30 min. Og den foregår inde i varmen i tørvejr! 

Det kræver Kulturnatpas at komme ind. 

Erhvervsministeriets ministersekretariat har til huse i det Det Würtembergske Palæ. Det er en af de ældste bygninger på Slotsholmen og blev opført i 1741-42. Det er et ægte barokpalæ, og en del af interiøret er meget velbevaret. Palæet blev opført samtidig med det første Christianborg Slot, som nu er nedbrændt. 

Man brugte de samme håndværkere og materiale på slottet og palæet. Derfor kan du få et indtryk af, hvordan Christiansborg Slot har set ud i 1700-tallet.  

----------------------------------------------------------

Finansministeriet

Christiansborg Slotsplads 1, København K

Kom og se Den Røde Bygning

Rundvisning i den røde bygning, som er Danmarks egentlige kontorbygning, og som siden 1721 har været sæde for centraladministrationen

Tidspunkt: 18:00 - 23:00

----------------------------------------------------------

Forsvarsministeriet

Holmens Kanal 42, København K


Udendørs: Langs Forsvarsministeriets bygning (Ved Stranden)

I hele tidsperioden fra kl. 18.00-23.30 Se og prøv en af Forsvarets Leopard-kampvogne; Beredskabsstyrelsens HazMat-køretøj eller en af deres nuklear-målebiler.

Mød soldater fra sanitetstjenesten og Hjemmeværnets Infanterikompagni til en snak om deres opgaver.

Se Rullemarie finde ’bomber’, mens du smager på feltrationer og lytter til tonerne fra Livgardens Tamburkorps og meget meget mere!

 

Indendørs: Holmens kanal 42

Indenfor i foyeren kan du møde Siriuspatruljen

– og se deres udrustning!

Mødelokale 3 (stueetage)

Oplæg om Beredskabsstyrelsens indsatser i Grønland efter fjeldskred.

Oplæg 1: kl. 18, 19, 20, 21 og 22. Beredskabsstyrelsens operative støtte til bjærgning af ejendele, miljøsikring og oprydning.

Oplæg 2: kl. 18.30, 19.30, 20.30, 21.30 og 22.30. Beredskabsstyrelsens støtte til den opfølgende indsats med at sikre de evakuerede.
 

Mødelokale 1 (stueetage)

Forsvarets Efterretningstjeneste fortæller om Center for Cybersikkerhed.

Mødelokale 2 (stueetage)

Veterancentrets psykologer orienterer om veteranindsatsen.

 

Mødelokale 4 (stueetage)

Kl. 20 og 22 - Videokonference med udsendte danske soldater i Afghanistan.

Kl. 21 og 23 - Videokonference med udsendte danske soldater i Irak.

 

----------------------------------------------------------

Kulturministeriet

Nybrogade 2, 1203 København K

Kl. 18.00-23.00 - Åbent hus i Kulturministeriet 
Koncerter, kaffe, gadekøkken og ’selvguidet rundvisning’ i Kulturministeriet.

Kl. 18.00-23.00 - Gadekøkken 
Køb et lækkert måltid mad og en forfriskning i gadekøkkenet i gården (også vegetarisk).

Kl. 18.00-23.00 - Gå på opdagelse i huset på egen hånd 
Snup en folder, og gå på ’selvguidet rundvisning’ i Kulturministeriet, prøv ministerens stol, og deltag i konkurrencen om at finde kulturminister-figurerne gemt i huset (der trækkes lod om præmier).

Kl. 18.00-18.25 - Drik en kop kulturkaffe, og hils på kulturministeren 
Få mulighed for at hilse på kulturminister Mette Bock over en kop ’kulturkaffe’ og et stykke kage i gården.

Kl. 18.25 - Kulturministeren byder velkommen i gården

Kl. 18.30 - Børnekoncert med Dyr i Drift 
Sjove og lærerige sange om dyr og natur krydret med udklædning, dansetrin og små quizzer, som underholder både børn og voksne. Koncerten afholdes i samarbejde med Koda Skolekontakt.

Kl. 21.00 - Koncert med Katinka
Eksperimenterende popmusik og hudløst ærlig dansksproget melankoli med poprock-bandet Katinka, der udkom med deres debutalbum i foråret 2017.

----------------------------------------------------------

Miljø- og Fødevareministeriet

Slotsholmsgade 12, København K.

Kl 18.00-24.00

Årets tema er genanvendelse – både i naturen og hjemmet. Danskerne vil kunne smage grillet dådyr samt kreere smykker af knogler og gevir. Samtidig vil man kunne bage pandekager over bål og gætte på hundekranier. Gæsterne vil også kunne besøge et såkaldt cirkulært hjem, hvor der er ideer til genbrug og nytænkning af alt fra støvsugere, omsyning af tøj og sortering af affald.

Ud over aktiviteterne kan interesserede også tale med nogle af medarbejderne fra ministeriet og styrelserne, der til daglig arbejder med miljø- og fødevareområdet. Her vil de kunne forklare mere om, hvad de arbejder med til dagligt, og hvordan det påvirker danskernes hverdag.

Udover ministeriets styrelser deltager også Det Dyreetiske Råd, Madkulturen og Miljømærkning Danmark i festlighederne.

Naturstyrelsen:

Gevir-værksted; Får og uld-værksted; Grill af dådyr; Bålpladser til pandekager; Æblepresseværksted; Træværksted (lysestager); Knogleværksted; Snittenisse med el. motorsav (demonstration)

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen:

Få ram på en planteskadegører; Hent sjove aktiviteter til efterårsferien - fx ’lav en insektfælde’

Det Dyreetiske Råd:

Quiz om dyrevelfærd; Afstemning om dyreetik; Gæt et kranie (hunde, katte, ulv);Træk vejret som fladnæset hund;Info om Rådet

Miljøstyrelsen:

Stue
Refurb: Se hvad og hvorfor der kan genbruges i PC og telefoner;Egetæpper: Design til genanvendelse; Miljømærkede møbler; Nilfisk: Design til genanvendelse

Soveværelse

Kemi-fagfolk: Kemi i smykker ; Miljømærket seng med puder og dyner/sengetøj & natbord ; Quiz; Stativ med tøj: Lej dit tøj

Børneværelse

Plyssky: Nye produkter af gamle tekstiler; Workshop med børn; Plakat med gode råd til småbørns-familier om kemi; Miljømærket børneseng og dyner og sengetøj & legetøj.

REDO Super Supermarked (Milano)

Designskolen Kolding udstiller rest-produkter fra danske virksomheder som fødevarer tekstil og metal m.m.

Sorteringsbillen (ligner en bil)

Kreativt om affaldssortering; Konkurrence om at ramme rigtigt

Havefesten

1000 små øl serveres - brygget på valle

Fødevarestyrelsen

Lykkehjuls-quiz med præmier; Fysiske fødevare at kigge på; Kampagne: Tjek datoen (PC); Materialer på hjemmesiden (PC); Insekter – the bug lady

Madkulturen

Hands on: Vi laver gårsdagens brød til morgendags müsli og pasta af dagsgammelt brød; Kom og få en snak om brødets mange muligheder.

Miljømærkning Danmark

Svanemærket/EU-Blomsten; Miljømærk dit hjem; Klik dig rundt i forskelige rum i de miljømærkede hjem (PC-skærme) og vind miljømærkede præmier.; Muleposer med coins og info; Udlevering af Svante & Maggie tegne-ark til børn – kan indsende og deltage i konkurrence om tusser.

--------------------------------------------------------

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Bredgade 40, 1216 København K

Se på Facebook 

Der er smagsprøver, tests, 3D-print, prøveflyvning, udskænkning, kørsel og eksplosioner i løbet af hele aftenen. Derudover har vi et lunt forskertelt, hvor der hele aftenen serveres viden i form af korte foredrag og oplæg.

Program // Store Nørd

18.15-18.45 Store Nørd Show

18.55-19.15 Store Nørd giver autografer

19.30-20.00 Store Nørd Show

20.00-20.30 Store Nørd giver autografer

Program //Forskertelt

19.00 Hvor godt kan du køre bil med en promille på 2,5?

Hvor svært er det at køre bil, når man har fået lidt for meget indenbords? Det tester vi under forsvarlige rammer, når Newgame, Videnskab.dks YouTube-kanal om videnskab og gaming, udfordrer dig til at spille bilspil udstyret med promillebriller, der kan simulere beruselse. Sammen med Mikkel fra Newgame vil en alkoholforsker og en kørelærer beskrive, hvordan alkoholen påvirker bilisterne og beskrive, hvilke og hvor mange forseelser de laver.
Deltagere: Søren Storm og Mikkel Andersen fra Newgame, Morten Grønbæk fra Statens institut for folkesundhed og Rene Arnt fra Dansk Kørelærerunion. 

20.00 Få en videnskabelig forklaret make-over

Mød Cecilia Demant fra YouTube-kanalen Skønhedslaboratoriet, når hun lægger makeup på et par heldige publikummer, mens hun sammen med en forsker dykker ned i emner fra makeuppens verden. Skønhedslaboratoriet har til formål at tilbyde de unge saglig viden i et hav af subjektive holdninger og sponsoreret indhold på YouTube. Efterfølgende er der være mulighed for at få taget billeder sammen med Cecilia.
Deltagere: Cecilia Demant fra Skønhedslaboratoriet,  Franziska Bork-Petersen fra Institut for Performance Design på Roskilde Universitet.

21.00 Hvad vil du vide om søvn?

Spørg Videnskaben er Videnskab.dks brevkasse, som de bringer ud til brugerne under dette års Kulturnat. Det overordnede emne er søvn. De fokuserer blandt andet på børn og søvn, søvnmønstre gennem tiden og hvilke socioøkonomiske konsekvenser det kan have for et samfund, hvis befolkningen ikke får nok søvn. Inden arrangementet kan du sende spørgsmål til forskerne på Videnskab.dks facebookside.
Panelet består af: Poul Jennum fra Københavns Universitet, Mikkel Venborg Pedersen fra Nationalmuseet, Jens Bonke fra Rockwool Fonden og Videnskab.dk-journalist Malene Sommer Christiansen.

22.00 Horrorspil sætter spor i kroppen

I anledning af fredag den 13. kaster vi os over horrorgenren. Søren og Mikkel fra Newgame interviewer horrorforsker Jens Kjeldgaard-Christiansen fra Aarhus Universitet, som vil fortælle om de mekanismer, spillene bruger for at skræmme livet af os. Alt imens en uskyldig forsøgsperson får lov at spille gyserspil på scenen.
Deltagere: Søren Storm og Mikkel Andersen fra Newgame og Jens Kjeldgaard-Christiansen fra Aarhus Universitet.

Program // Hele huset, hele aftenen

Selvkørende minibus // Autonomous Mobility

Tag plads i fremtidens selvkørende minibus og hør, hvordan den kan køre sikkert uden hverken rat, pedaler eller chauffør.

Rejs ud med din uddannelse // Grib Verden og Erasmus+

Ved du, at du kan rejse ud i verden med din uddannelse? Hør mere om, hvordan du kombinerer mulighederne for mobilitet og internationalisering i din uddannelse. 

Livets begyndelse // Jordemoderuddannelsen

Vil du prøve at være gravid, høre barnets hjertelyd, se et barn blive født eller bare høre om en jordemoders arbejde, hvor livets begyndelse er hverdag? Så kig forbi og deltag i konkurrencen om et træstetoskop. 

Hvordan holder man på en hemmelighed? // Danmarks Tekniske Universitet

Hvordan holder man på en hemmelighed? Find ud af, hvordan man kan bruge lys til sikker kommunikation og hør mere om, hvad kvante-sikkerhed er for en størrelse.

Droner på mission // Alexandra Instituttet

Se hvordan man træner en drone til at lande på vingen af en vindmølle. Du kan også høre, hvordan du fra din egen computer kan se, hvor regnvandet løber hen efter et skybrud.

Test dine smagsløg // Smag for Livet

Kan du genkende smagen af sennep og peberrod med bind for øjnene? Det og meget mere kan du få svar på, når smagsforskerne udfordrer dig på smag og tekstur.

Mød robotten KUBU // KUBO Robotics

Robotten KUBO kan lære børn helt ned til 4 år at programmere på en intuitiv og taktil måde med det revolutionerende programmeringssprog TagTile, der er designet som puslespilsbrikker. Mød KUBO og lær mere. 

Fremtidens intelligente tøj // Lifestyle & Design Cluster og Aarhus Universitet

Se hvad der sker, når mode og ny teknologi mødes. Modeller fremviser det spektakulære teknologi-tøj på egen krop, og du kan se, hvordan en sy-robot fungerer. Du kan også vinde en robotsyet T-shirts eller et indkøbsnet med dioder.

Droner, droner, droner // Syddansk Universitet

Flyv med droner, se verden gennem en kæmpedrone og få en snak med de seje dronestuderende, der arbejder på flyvende hjertestartere og hjemmebyggede droner.

Prøv Virtual Reality og Augmented Reality // Danish Sound Innovation Network

Prøv en række unikke Virtual og Augmented Reality oplevelser udviklet af nogle af de mest lovende danske spillere indenfor et område, der er i rivende udvikling. Velkommen til en virtuel verden, som med garanti vil give dig en oplevelse for livet. 

Det er let at blive klogere // Folkeuniversitetet

Folkeuniversitetet gør det let at blive klogere. Kom forbi vores stand, hvor du kan høre, hvad vi tilbyder det kommende semester, komme med forslag til nye hold og vinde billetter til Folkeuniversitetets forelæsninger i Emdrup. 

Er din bamse kommet til skade? // Bamsehospitalet

Hør om kroppens indre fortalt med udgangspunkt i medbragte bamsers skavanker. Du kan blandt andet høre, hvorfor maven ikke kun er ved navlen, hvorfor tarmene både kan være tykke og tynde, og hjernen ikke altid er til at stole på. 

Fremtidens bæredygtige fødevarer // Teknologisk Institut

Har du smagt en græshoppe, fårekylling eller melorm? Kom og smag på forskellige insekt-baserede fødevarer, som måske kommer til at fylde i fremtidens madpakker - fra hele insekter til velkendte dagligdagsprodukter baseret på insektmel. 

Prøv udstyr fra rummet // Danish Aerospace Company

Hør om nogle af de apparater, som astronauterne på den internationale rumstation ISS bruger for at tjekke deres helbred. Udstyret giver oplysninger om blandt andet stofskiftet og hjerte-kar-systemet blot ved at måle på astronauternes udåndingsluft.

Smag en 3D-printet pandekage // Roskilde Universitet

Roskilde Universitets Fablab demokratiserer teknologien og gør det muligt for alle at skabe. Kom og se robotter, du selv kan bygge, eller design og 3D print en pandekage i lige den form du vil.

Den mobile vindmølle // Maskinmesterskolen

Maskinmestre kan ikke alt. Men næsten. Kom og hør om maskinmesteruddannelsen, og oplev nogle af de projekter, som de studerende har lavet herunder en innovativ mobil vindmølle og en fuldautomatisk sodavandsdispenser. 

Smag fremtidens klimavenlige øl // Danmarks Tekniske Universitet

Smag en klimavenlig øl, når DTU Bryghus giver smagsprøver på deres bæredygtige øl, som er brygget efter en særlig CO2-venlig metode. 

Mød Danmarks fremtidige spiludviklere // Erhvervsakademi Dania

De studerende på Erhvervsakademi Dania har udviklet deres egne Virtual Reality-spil, Xbox-spil og andre underholdende læringsspil. Prøv deres spil og tal med de studerende og Danmarks fremtidige spiludviklere.    

Udfordr din hjerne // Videnskab.dk          

Kan din hjerne finde ud af det, når der bliver byttet om på højre og venstre? Det kan du finde ud af ved at spille retrospillet Snake, hvor der er byttet rundt på højre- og venstretasterne. Videnskab.dk sætter en bog på højkant til den bedste hjerne. 

Kom til grønlandsk kaffemik // Københavns Universitet

Det er en grønlandsk tradition at afholde kaffemik i forbindelse med særlige begivenheder, og man inviterer alle, man kender. Vi serverer kaffe, kage og grønlandsk proviant, mens du lytter til livshistorier fra felten, samt fortællinger, musik og radio fra Grønland.

Inspiration til madpakken // FoodNetwork

Prøv at smage på plantebaserede proteinkilder, og få inspiration til hvordan du kan undgå madspild ved at bruge resterne i madpakken.

 

----------------------------------------------------------

Undervisningsministeriet

Frederiksholms Kanal 21, København K

 

Program

18.00:

”Drengene efter pigerne – om karaktergennemsnit mellem kønnene set historisk” Oplæg v/ professor Ning de Connick-Smith

18.30:

”DynoBank – lad batterierne op, mens du cykler” ør om idéerne bag den prisvindende powerbank "DynoBank" fra eleverne, der står bag

18.45:

”Anskuelsestavler, hvad blev de brugt til?” Oplæg v/ specialkonsulent Jens Bennedsen

19:00:

”Kasper, Søren og Meretes forsøgsstue” Kasper Berthelsen & Søren Storm (kendt fra TV2-programmet ”Fuld Plade”) udfører hæsblæsende og spektakulære  forsøg  sammen med Undervisningsministeren

19.30:

”Lær med kroppen, kodning og kredsløb.” Få sved på panden med computerspil, som elever selv har designet og lavet med kodning og kredsløb

20.00:

”Skolens kulturarv, hvad gør vi ved den?” Oplæg v/ professor Ning de Connick-Smith

----------------------------------------------------------

 

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Frederiksholms Kanal 27 F + på kajen foran ministeriet fra kl. 17-22.

Transport- Bygnings- og Boligministeriet er med i Kulturnatten i samarbejde med alle ministeriets institutioner, så man kan møde Banedanmark, Vejdirektoratet, Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen, Bygningsstyrelsen, Naviair, Rådet for Sikker Trafik, Metroen – DSB og Femern A/S har også bidraget. Dansk Veteranbilklub udstiller ”alt på hjul” i ministeriets gård, og Politiet stiller op med et par biler.

I år kan du bl.a. blive klogere på droner, dronelovgivning, -uddannelse og de mange anvendelsesområder, som de små flyvende objekter har, når Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen fortæller om droneuddannelse, Naviair sætter fokus på, hvor man må flyve med droner - og du kan også opleve droner i action. 

Banedanmark og Vejdirektoratet er gået sammen om at fortælle om den store transportkorridor, der bliver en realitet, når den nye jernbane og Femern-forbindelsen står færdig.

I Bygningsstyrelsens telt på kajen i Frederiksholms Kanal har de bygget et pandekagehus, som man gerne må smage. Her huserer dronerne også, for styrelsen viser bl.a. film af deres byggerier, der er optaget med droner.

Hos Metroen kan du opleve de kommende nye metrostationer, og hos Rådet for Sikker Trafik kan du prøve en cykelhjelm fra deres cykelhjelmsbuffet.

For de mindste gæster er der masser af aktiviteter, hvor man gerne må prøve og pille. Du kan bl.a. bygge din egen drone, male vejskilte eller slå dig løs på hoppeborgen.

Der vil kort fortalt være nok at tage sig til, og frygter man for kulden, vil man kunne holde varmen med en kop varm kakao eller kaffe,  imens man nyder Veteranbilklubbens udstillede biler, knallerter m.m.

Alle aktiviteter åbne i hele tidsrummet 17-22

Læs mere her

 ----------------------------------------------------------