Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Frit lejde skal nedbringe antallet af våben i omløb

Ligger man inde med ulovlige våben, kan man fra 1. juni til og med 30. juni 2017 aflevere dem straffrit til politiet. Justitsminister Søren Pape Poulsen igangsætter nu sammen med anklagemyndigheden og politiet en landsdækkende frit lejde-aktion.

Justitsministeriet
Billedet viser skydevåben indleveret til Københavns Vestegns Politi under en frit lejde-aktion i 2013. Foto: Mads Nissen/Scanpix

Ligger man inde med ulovlige våben, kan man fra 1. juni til og med 30. juni 2017 aflevere dem straffrit til politiet.

Justitsminister Søren Pape Poulsen igangsætter nu sammen med anklagemyndigheden og politiet en landsdækkende frit lejde-aktion.

Som en del af den nye rocker- og bandepakke ’Bander bag tremmer’ blev det besluttet at gennemføre en landsdækkende frit lejde-aktion for aflevering af ulovlige våben til politiet. Formålet er at nedbringe mængden af ulovlige våben i omløb. Det kan f.eks. være skydevåben, knive og håndgranater.

Under frit lejde-aktionen kan man helt anonymt aflevere ulovlige våben, våbendele, ammunition og eksplosivstoffer mv. til politiet uden at risikere straf for erhvervelse eller besiddelse af våbnene. Dette sker i forbindelse med, at minimumsstraffen for ulovlig besiddelse af skydevåben og eksplosivstoffer fordobles fra ét til to års fængsel.

Med udsigten til en markant strengere straf for besiddelse er det forventningen, at det vil motivere til at indlevere ulovlige våben, mens der er frit lejde.

”Sidste år var der hele 54 skudepisoder med relation til rocker- og bandekonflikter på åben gade. Sådan skal det ikke være i Danmark. Alle skal trygt kunne færdes, hvor de vil.

Frit lejde er ét blandt flere tiltag i bandepakken, som skal dæmme op for de kriminelles adgang til våben. Benytter man ikke den enestående mulighed for at komme af med våbnene under frit lejde-aktionen, kan man i stedet se frem til skærpede straffe både for at besidde ulovlige våben og for at bruge våben i det offentlige rum,” siger justitsminister Søren Pape Poulsen.

Tilsvarende frit lejde-aktioner i 2009 og 2013 har resulteret i, at tusindvis af ulovlige våben er blevet overdraget til politiet. I 2009 blev der i alt indleveret 9.589 genstande, og i 2013 var udbyttet på 19.426. Dermed mindskes risikoen for kriminalitet og andre farlige situationer med våben, der kan koste liv.

Udbyttet fra frit lejde-aktionerne kommer ikke nødvendigvis fra personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøerne. Men når der samlet set bliver færre ulovlige våben rundt om i landet, vil det blive sværere for rockere og bandemedlemmer at anskaffe sig våbnene.