Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Enlige og homoseksuelle fritages for moms på fertilitetsbehandling

Efter pres fra den danske regering bliver enlige og homoseksuelle par nu ligestillet med kvinder, hvis de har brug for fertilitetsbehandling. Snart er alle – uanset køn og seksualitet – fritaget moms på fertilitetsbehandling, efter EU-landene har tilsluttet sig Danmarks holdning.

Skatteministeriet
Foto: Mads Jensen/Scanpix

Efter næsten et års arbejde er det lykkedes Danmark at få de øvrige EU-lande til at skabe ligestilling, sådan at privat fertilitetsbehandling bliver momsfri for alle ufrivilligt barnløse.

Og det gælder uanset, om behandlingen skal hjælpe et homoseksuelt par, en enlig kvinde, eller manden og kvinden i et heteroseksuelt forhold. Hidtil har det praktisk talt kun været de tilfælde, hvor der er konstateret nedsat fertilitet hos kvinden i et heteroseksuelt parforhold, der kunne slippe for momsen ved behandling mod barnløshed.

I november sidste år fik regeringen i første omgang grønt lys fra EU-Kommissionen til, at også heteroseksuelt par, hvor manden har nedsat fertilitet kunne slippe for momsen.

Nu er der kommet endeligt tilsagn om, at momsfritagelsen for sundhedsbehandling også skal gælde for enlige kvinder og homoseksuelle par, der ønsker hjælp til at få børn. 

”Spørgsmålet om moms må selvfølgelig ikke stå i vejen for ligestilling. Heller ikke når det gælder fertilitetsbehandling. Derfor er jeg glad for, at de øvrige EU-lande er enige med os i, at det er det rigtige at ligestille kvinder, mænd, enlige og homoseksuelle”, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Principielle fortolkningsspørgsmål om moms skal behandles i EU's Momskomite, hvor EU-landenes skatteadministrationer drøfter fortolkningen af de fælles EU-momsregler og herigennem bliver enige om, hvordan reglerne skal forstås.

Men i dette tilfælde har ingen medlemslande haft indvendinger mod det danske initiativ for momsfritagelse af fertilitetsbehandling til alle.