Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Claus Hjort Frederiksen: Vores sikkerhed begynder i Baltikum

Danske, britiske, franske og estiske soldater skal bidrage til at styrke sikkerheden i Østersø-regionen som led i NATO’s fremskudte tilstedeværelse. Torsdag var forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i Estland for at markere det.

Forsvarsministeriet

Den fremskudte tilstedeværelse af NATO-styrker i Baltikum blev i dag markeret i Tapa i Estland. Ved den officielle åbningsceremoni holdt forsvarsministeren sammen med sin estiske og britiske ministerkolleger samt den franske ambassadør en tale for flere hundrede internationale styrker fra hhv. Estland, Storbritannien, Frankrig og Danmark:

”Som tætte NATO-allierede begynder vores sikkerhed her i Baltikum. Vi har de seneste år oplevet en bekymrende udvikling tæt på NATO’s østlige grænser bare cirka 100 kilometer fra, hvor vi står i dag. Derfor er det også naturligt, at vi styrker sikkerheden i Baltikum, så vi fastholder grundlaget for dialogen med Rusland."

”Ifølge sagnet faldt Dannebrog ned fra himlen her i Estland ikke langt fra, hvor vi står i dag. Men her cirka 800 år efter står vi ikke alene under dansk, britisk, estisk eller fransk flag – men under NATO’s flag skulder ved skulder med vores nære allierede. Det er dét signal, vi sender med vores fremskudte tilstedeværelse her i Baltikum – et signal om solidaritet og sammenhold.”     

Lige nu er tre danske stabsofficerer udsendt til Estland for at støtte de britiske og franske soldaters arbejde og som en del af forberedelserne til, at op til 200 danske soldater ankommer til Estland omkring årsskiftet 2017/2018. Her skal de danske styrker overtage efter deres franske kolleger og således i løbet af 2018 indgå i den britisk ledet kampgruppe på omkring samlet 1.000 mand.

Beslutningen om at udstationere militære styrker til de tre baltiske lande samt Polen blev taget på NATO-topmødet i Warszawa i 2016 som et defensivt og proportionalt svar på Ruslands stigende aktivitet og fremfærd i Østersø-regionen.