Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Regeringen vil indføre aktiesparekonto

Danskere skal have mulighed for at investere i aktier via en almindelig bankkonto. Det skal gøre det mere attraktivt at investere i aktier og skabe en stærkere aktiekultur i Danmark.

Erhvervsministeriet

Der er brug for en stærkere aktiekultur i Danmark. Derfor vil regeringen give danskerne mulighed for at investere via deres konti i banken via en såkaldt aktiesparekonto. Forslaget er en del af regeringens kommende erhvervsudspil.

"Vi kan se, at man i Sverige har stor succes med en lignende ordning. Iværksætterpanelet har desuden anbefalet at styrke aktiekulturen gennem en aktiesparekonto, og også LO og FinansDanmark har stillet forslag om at indføre en aktiesparekonto," siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Aktiesparekontoen kan styrke den danske aktiekultur¸ fordi den gør det lettere og mere attraktivt for den enkelte at investere i aktier. Samtidig skal aktiesparekontoen bidrage til, at flere danske vækstvirksomheder vokser sig store herhjemme, når de ikke er nødt til at søge finansiering i eksempelvis Sverige – med den risiko, det giver for, at de flytter deres arbejdspladser med.

"En aktiespareordning vil gavne den enkelte – men også vores virksomheder. Det gælder særligt de mindre virksomheder, der er for nye eller for små til at rejse finansiering fra udenlandske investorer, men skal finde finansieringen lokalt," siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

"Vi har en af de højeste skatter på aktieindkomst i Europa. Og den høje danske skat på aktieindkomst er en del af forklaringen på, at aktiemarkedet for mindre virksomheder fungerer dårligere end i eksempelvis Sverige." 

Fakta om aktiesparekontoen

  • Aktiesparekontoen er en konto, man får i banken. Ligesom man har en almindelig bankkonto, er tanken, at man også skal kunne få en aktiesparekonto i banken. Her kan man sætte penge ind og handle aktier for det, der står på kontoen.
  • Aktiesparekontoen bliver nem at bruge, fordi beskatningen kommer til at udgøre en fast andel af indeståendet på kontoen. Derfor vil beskatningen svinge meget mindre sammenlignet med aktieindkomstbeskatningen, og det bliver nemt for den enkelte familie at budgettere med, hvad der skal betales i skat.