Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Vi er alt for slappe med it-sikkerheden

Innovationsministeren præsenterer seks simple råd, som kan øge din it-sikkerhed markant

Finansministeriet
Foto: Colourbox

Danskerne har i stigende grad taget de digitale muligheder til sig og benytter sig i stort omfang af den nemme adgang til viden og indkøb på nettet. Det betyder desværre også, at it-kriminaliteten er i stigning. En ny kampagne skal hjælpe danskerne med at holde hackerne ude med seks enkle råd til en mere it-sikker hverdag.

Har du oplevet, at dine sociale medier eller e-mail pludseligt er blevet overtaget af et andet menneske? Tænder dit webkamera pludseligt, uden at du har trykket på det? Eller har du været ude for, at dit dankort er blevet misbrugt? Så kan du med stor sandsynlighed være en af de mange danskere, som er blevet udsat for it-kriminalitet. Og du er ikke alene.

Derfor skal en ny offentlig kampagne, ”Vi holder hackerne ude”, hjælpe danskerne med at få den grundlæggende it-sikkerhed på plads. 

Portræt af Sophie Løhde
Minister for offentlig innovation Sophie Løhde
Innovationsminister Sophie Løhde, som sparker kampagnen i gang i dag, siger: 
"Vi har for alvor taget digitaliseringen til os, og både unge og ældre færdes i dag hjemmevant på nettet, hvor de er på sociale medier, køber varer og gør brug af forskellige selvbetjeningsløsninger. Det har været med til at gøre hverdagen nemmere for mange, men det har desværre også betydet, at kriminelle har fået nye steder, hvor de kan forsøge at svindle og frarøve folk penge og personlige oplysninger. Derfor skal vi blive bedre til at beskytte os på nettet, og det er baggrunden for, at vi nu lancerer den her kampagne."
Kampagnen foreslår seks simple huskeregler, der skal gøre den digitale hverdag mere sikker og innovationsministeren håber, at danskerne vil tage rådene til sig:

Med kampagnen ønsker vi at øge opmærksomheden om, at man skal bruge sin sunde fornuft og så vidt muligt sikre sig, når man færdes på nettet. Ligesom vi låser døren, når vi forlader vores hjem, skal vi også passe på vores digitale oplysninger. Og det behøver heldigvis ikke at være så svært. Hvis man følger en række enkle råd, er man nået langt.

Seks simple huskeregler

 • Lav dit kodeord længere og slå to-trins-login til
  • Lav dit kodeord længere og slå to-trins-login til. NemID er et eksempel på to-trins-login: Du taster først dit brugernavn og adgangskode og derefter en engangskode fra dit nøglekort. 

  • Antallet af tegn er vigtigere end, hvilke tegn man bruger i sit kodeord 

  • Det typiske kodeord i Danmark er kun 8 tegn langt, og over halvdelen af danskerne har aldrig hørt om to-faktor-login. 
 • Reagér kun på sikre beskeder

  Hackerne angriber dig ved at lokke dig til at oplyse dine personlige oplysninger. De vil forsøge at udgive sig for at være en bekendt, en offentlig myndighed eller en virksomhed.

  Uanset hvem afsenderen af en e-mail eller en sms ser ud til at være, gælder de samme to regler:

  • Send aldrig dine personlige oplysninger (kreditkort-, NemID- og CPR-info) i hverken en e-mail, sms eller messenger.
  • Log aldrig ind med NemID direkte fra et link i en e-mail, sms eller messenger-besked.

  Hvis pengeinstitutter, virksomheder eller myndigheder beder dig om at gøre noget af ovenstående er der noget galt. Du må ikke reagere på beskeden.

  Læs mere om usikre beskeder

 • Sikkerhedskopiér hver uge

  Hver tredje dansker har prøvet at miste data, som ikke kunne genskabes, fordi det ikke var sikkerhedskopieret.

  Det gør du ved at tage sikkerhedskopier af indholdet på din computer og din telefon jævnligt. Det er meget nemt, og du kan gøre det på to forskellige måder. Enten ved at bruge en ekstern harddisk eller ved at sikkerhedskopiere i "skyen".

  Læs mere om sikkerhedskopier her

 • Opdatér dine programmer
  • Næsten 40 pct. af danskerne har ikke opdateret deres styresystem til den nyeste version, og lige så mange ved ikke, at nye opdateringer ofte har til formål at øge it-sikkerheden.

  • Færre end hver tredje dansker har slået automatisk opdatering til på deres mobiltelefon og computer. Ca. samme andel bruger ikke muligheden for automatisk opdatering af deres styresystem.

  Læs mere om opdateringer

 • Hold dit NemID for dig selv

  Ondsindede hackere forsøger at lokke dig ind på troværdige hjemmesider, hvor du bliver bedt om at uploade et billede af dit NemID-nøglekort eller indtaste loginoplysninger fra det. Det er ikke nemt at se, om en login-side er ægte eller falsk. Men som hovedregel skal du huske, at

  1. Hverken banker eller offentlige myndigheder vil uopfordret sende en e-mail ud med et link direkte til en log-in-side, hvor du kan logge på med NemID

  2. Se efter på log-in-siden, at adresselinien starter med ”https”. Hvis du bruger Safari/Internet Explorer, skal du kigge efter hængelåssymbolet. Hvis du bruger Google Chrome, skal du kigge efter farven grøn og påskriften ”Sikker”.

 • Tjek altid ”Om os”-siden i netbutikken

  Hackerne ved, at vi mennesker godt kan lide at gøre et kup. Derfor laver de fup-butikker på nettet, som skal få dig til at bestille varer hos dem, som du aldrig modtager.