Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen II (2015-16)
Nyhed

Udenrigsminister Kristian Jensen besøger Tyrkiet

Formålet med udenrigsministerens besøg i Ankara var at drøfte det dansk-tyrkiske samarbejde på en række centrale områder som kampen mod ISIL, krisen i Syrien og migration samt udviklingen i Tyrkiet efter sommerens kupforsøg, der også førte til en udskydelse af det planlagte danske statsbesøg i landet.

Udenrigsministeriet

Udenrigsminister Kristian Jensen besøgte i dag Ankara for at mødes med repræsentanter for Tyrkiets regering og parlament, herunder politiske partier.

Formålet med udenrigsministerens besøg i Ankara var at drøfte det dansk-tyrkiske samarbejde på en række centrale områder såsom kampen mod ISIL, krisen i Syrien og migration samt  drøfte udviklingen i Tyrkiet efter sommerens kupforsøg, der også førte til en udskydelse af det planlagte danske statsbesøg i landet.

Udviklingen i Tyrkiet efter kupforsøget var et gennemgående tema i besøget.

Udenrigsminister Kristian Jensen gentog Danmarks fordømmelse af volden og angrebet på Tyrkiets demokratiske institutioner, og han understregede vigtigheden af, at det verserende retsopgør efter kuppet måtte ske med respekt for menneskerettigheder, ytringsfrihed og retsstatsprincipperne.


Situationen i Syrien

Situationen i Syrien og den fælles militære indsats mod ISIL var et andet hovedemne under samtalerne. Særligt med udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu drøftede Kristian Jensen den fælles militære indsats mod ISIL, ikke mindst det gode dansk-tyrkiske samarbejde om luftoperationer fra den tyrkiske base Incirlik.

Han opfordrede i den forbindelse til, at alle allierede holdt fokus på den fælles kamp mod ISIL frem for at bekrige hinanden. Og han informerede om den danske regerings beslutning om at øge den humanitære bistand til nærområderne markant som svar på de store behov i Syrien og de omkringliggende lande.

Kurdernes forhold i Tyrkiet blev drøftet både med udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu og med ledende politikere fra det pro-kurdiske parti i Tyrkiet, HDP. Kristian Jensen anerkendte den tyrkiske regerings ret og pligt til at forsvare sig mod enhver form for terrorisme, men opfordrede også til en genoptagelse af våbenhvilen og tilbagevenden til fredsprocessen.


EU og migration
Tyrkiets forhold til EU og samarbejdet vedrørende migration stod også højt på dagsordenen på tværs af de politiske samtaler.

Udenrigsminister Kristian Jensen understregede vigtigheden af, at EU-Tyrkiet aftalen opretholdes som et vigtigt element i at dæmme op for flygtninge- og migrationsstrømmene mod Danmark og Europa. Samtidig anerkendte han den meget store indsats, som Tyrkiet og andre frontlinjestater yder i at tage vare på de mange flygtninge i landene.

Endelig brugte udenrigsministeren sit besøg til at diskutere en række emner, hvor der er potentiale for at skabe et endnu tættere samarbejde mellem Danmark og Tyrkiet, bl.a. inden for handel, investering og energi.

Udenrigsministeren mødtes under sit besøg med premierminister Binali Yıldırım, udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu, parlamentsformand Ismail Kahraman, udenrigsudvalgsformand Taha Özhan samt medformand Figen Yüksekdağ og andre ledende politikere i det pro-kurdiske parti HDP.  Udenrigsministeren besøgte det tyrkiske parlament, der blev bombet under sommerens kupforsøg og lagde en krans ved graven for Tyrkiets grundlægger og landsfader Atatürk.