Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen II (2015-16)
Nyhed

Skatteminister: Derfor skal vi købe Panama Papers

Vi skal tage de nødvendige midler i brug for at fange skatteunddragere, siger Karsten Lauritzen.

Skatteministeriet
Karsten Lauritzen
Foto: Les Kaner

Skatteminister Karsten Lauritzen har besluttet at give SKAT tilladelse til at købe datamateriale fra de lækkede Panama Papers for et mindre millionbeløb. Det sker efter drøftelse med et bredt politisk flertal.

”Vi skal tage de nødvendige midler i brug for at fange skatteunddragere, der gemmer formuerne væk i f.eks. Panama med det formål at slippe for at betale skat i Danmark. Derfor er vi enige om, at det er klogt at købe materialet. Vi kan ikke være sikre på slutresultatet, men alt tyder på, at det er brugbare oplysninger, som SKAT nu skal forfølge”, siger Karsten Lauritzen.

Ifølge Karsten Lauritzen kan der være principielle problemer forbundet med at købe lækkede oplysninger, og derfor skal skattevæsnet generelt være varsom med det. Men der sker en afvejning fra sag til sag. På grund af Panama-sagens alvorlige karakter og store omfang er ministeren dog enig med et bredt politisk flertal i, at indkøbet af oplysninger i dette tilfælde er nødvendigt. 

Konkret indeholder de data, SKAT har modtaget tilbud på, 320 sager med relation til Danmark – og dermed med relevans for dansk beskatning. Det er vurderingen, at materialet vedrører et sted mellem 500 og 600 danske skatteydere. 

SKAT har allerede gennemgået en stikprøve af dele af datamaterialet, som man har modtaget uden at betale for. På den baggrund er det SKATs vurdering, at oplysningerne er tilstrækkeligt relevante og valide til, at der kan indledes skattemæssige undersøgelser af en række af de selskaber og personer, som optræder i materialet.

Skatteministeren er glad for den brede opbakning i Folketinget.

”Danmark har i mange år været i front internationalt, når det gælder bekæmpelse af skatteunddragelse. Det fortjener den tidligere regering ros for, og derfor er det også naturligt, at denne regering fortsætter i samme spor. Det skylder vi alle de danske skatteydere, som troligt betaler den skat, de skal”, siger Karsten Lauritzen.

 

Se mere på Skatteministeriets hjemmeside.