Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen II (2015-16)
Nyhed

Ny udviklingsstrategi: Samarbejdet med den private sektor oprustes

Regeringen nytænker hjælpen til verdens fattige i et udkast til en ny udviklingsstrategi, Verden 2030.

Udenrigsministeriet
Kristian Jensen, Udviklingspolitik
Foto: Colourbox

Regeringen nytænker hjælpen til verdens fattige i et udkast til en ny udviklingsstrategi: Verden 2030, der blev lanceret den 18. juni 2016 på Folkemødet på Bornholm.

”Danmark skal have et udviklingssamarbejde i verdensklasse. Erhvervslivet skal inddrages langt mere og skabe økonomisk frihed i udviklingslandene. Vi skal bruge de offentlige bistandskroner til at få erhvervsliv, fonde, organisationer og vidensmiljøer med ud i verden, siger udenrigsminister Kristian Jensen og uddyber:

”Udviklingsbistand alene skaber ikke job og bæredygtig vækst i lande som Kenya, Tanzania og Bangladesh. Her er der også behov for private investeringer. Det er ikke vores opfindelse. Det er deres ønske. Og det bakker vi op om med den nye strategi.” 

Migration og flygtninge står allerede som det 21. århundredes største globale udfordring og spiller derfor en central rolle i den nye strategi. 

”Bistand alene kan ikke løse problemerne med flygtninge og migration. Vi kan heller ikke bremse menneskestrømmen alene ved at opsætte høje hegn. Vi skal forbedre leveforholdene i flygtninges nærområder ved i højere grad at tilbyde skolegang til børnene, beskæftigelse, bedre boligforhold etc, siger Kristian Jensen og understreger:. ”Og vi skal forebygge migration gennem udvikling, investeringer og handel. Men også gennem samarbejde om tilbagetagelse af migranter, om nødvendigt gennem økonomiske instrumenter og pres. Det skal lykkes.”

Forbedrede vilkår for unge
En helt særlig dansk mærkesag i den nye strategi er at forbedre vilkårene for unge mennesker i udviklingslandene. 

”Verdens unge er vores alles fremtid. De er en enorm ressource som iværksættere og aktive samfundsborgere. Men de har brug for uddannelse og jobs lokalt, så de gør gavn i deres hjemlande frem for at søge en sikker tilværelse i Europa,” siger Kristian Jensen, der har udnævnt indsatsen for unge som et uofficielt 18. verdensmål. 

FN estimerer, at det vil koste mellem 1,9 og 3,1 milliarder dollars om året de næste 15 år, hvis de 17 verdensmål (bl.a. afskaffe fattigdom, stoppe sult, skabe sundhed, uddannelse, rent vand) skal opfyldes. I dag bruger de udviklede lande omkring 0,3 procent af deres samlede økonomi på verdens fattige lande. Hvis FN’s beregninger holder stik skal fire procent gå til udviklingslandene. 

”Det kommer ikke til at ske uden videre. Derfor er inddragelsen af den private sektor helt nødvendig. Både for udviklingslandene, men også som forretningsmulighed for virksomhederne. Verdensmålene er også en god forretning,” siger Kristian Jensen. Den nye udviklingsstrategi bliver efter planen lanceret i november 2016.

 

Udkast til ny udviklingspolitisk strategi: