Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen II (2015-16)
Nyhed

Fire ud af ti udenlandske SU-modtagere forlader Danmark efter studierne

Når så mange vælger ikke at blive i Danmark efter endt uddannelse, betyder det, at Danmark ikke høster gevinsten af at have investeret deres uddannelse og SU. Det er et stort problem, mener uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs.

Uddannelses- og Forskningsministeriet
Arkivfoto: Colourbox

42 procent af de udenlandske SU-modtagere fra EU/EØS, som er kommet til Danmark mindre end et år før studiestart, forlader Danmark inden for de første to år efter endt uddannelse.

Til sammenligning gør det sig kun gældende for tre procent af de danske studerende, der færdiggør deres uddannelse. Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Når så mange vælger ikke at blive i Danmark efter endt uddannelse, betyder det, at Danmark ikke høster gevinsten af at have investeret deres uddannelse og SU. Det er et stort problem, mener uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs:
”Det har aldrig været meningen med det danske uddannelsessystem og EU's indre marked, at man skulle rejse til Danmark for at tage en gratis uddannelse, få SU og så tage hjem igen. Det handler i bund og grund om ret og rimelighed.”

For at imødegå udfordringen med udlændinge, der kommer til Danmark og får gratis uddannelse og SU, foreslår regeringen en omlægning af SU’en, så den bliver mere robust.

Samtidig har regeringen tilbage i maj 2016 iværksat en analyse af udbuddet af engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademierne, og af om der bliver stillet tiltrækkelige krav til de udenlandske studerende.

Det foreløbige arbejde med analysen viser, at en meget stor andel af de udenlandske dimittender fra de engelsksprogede erhvervsakademiuddannelser overgår til en top-op uddannelse på professionshøjskolerne eller erhvervsakademierne. Derfor har Ulla Tørnæs nu besluttet at udvide analysen til også at omfatte de engelsksprogede professionsbacheloruddannelser.


Ulla Tørnæs: For få er i job
Uddannelses- og forskningsministeriets tal viser også, at godt 38 procent af de udenlandske studerende fra EU/EØS, der er kommet til Danmark mindre end et år før studiestart og modtager SU, er i job i Danmark to år efter færdiggjort uddannelse.

Tallet for danske dimittender er til sammenligning 61 procent. Det kan være en rigtig god forretning, hvis udenlandske studerende får arbejde i Danmark efter deres studier. Men en beskæftigelse på 38 procent to år efter studierne er afsluttet, er ifølge Ulla Tørnæs for lidt.

”Tallene her bekræfter den bekymring, som jeg har haft i noget tid. EU-borgere, som har modtaget SU og gratis uddannelse, kommer slet ikke i tilstrækkelig grad i job i Danmark. Det kalder på politisk handling, og det er også i det lys, man skal se regeringens forslag til en omlægning af SU’en. Det kan forhåbentlig bidrage til at genoprette balancen,” siger Ulla Tørnæs.