Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen II (2015-16)
Nyhed

Danmarks støtte til nærområderne slår rekord

Regeringen øger nu markant støtten til nærområderne i forbindelse med de kriser og konflikter, der bidrager til de aktuelle flygtningestrømme. Det humanitære budget øges i 2016 og 2017 med samlet set en milliard kr.

Statsministeriet

Regeringen øger nu markant støtten til nærområderne i forbindelse med de kriser og konflikter, der bidrager til de aktuelle flygtningestrømme. Det humanitære budget øges i 2016 og 2017 med samlet set en milliard kr. Med forbehold for Folketingets godkendelse tilføres allerede i år 525 mio. kr. til nærområderne. Hermed vil Danmarks humanitære bidrag nå det højeste niveau nogensinde.

De nye midler vil bl.a. gå til akut nødhjælp til flygtninge og fordrevne. Det er imidlertid også afgørende for regeringen at adressere årsagerne til, at folk drives afsted på farefulde rejser fra nærområderne. Der vil derfor også blive ydet støtte til langvarige indsatser, som kan modvirke sekundære bevægelser af flygtninge og fordrevne. Det kan eksempelvis omfatte bedre adgang til uddannelse, selvforsørgelse, vandforsyning, sundhed m.v.

Danmark har den seneste årrække været blandt de 10-15 største humanitære donorer i verden. I 2015 var Danmark eksempelvis blandt de fem største statslige humanitære donorer i relation til Syrien, målt i forhold til indbyggertal.

Antallet af mennesker, der er på flugt fra krig og konflikt er nu vokset til over 65 mio., det højeste siden 2. Verdenskrig. Tallet omfatter ca. 24,5 mio. flygtninge og 40,8 mio. internt fordrevne.

Konkret planlægges den nye nærområdeindsats som det væsentligste at inkludere følgende indsatser i 2016:

  • Omkring 435 mio. til krise- og nærområder i Mellemøsten og Nordafrika. Det gælder først og fremmest Syriens nærområder, men også Irak og Libyen. Danmarks bidrag til ofrene for krisen i Syrien vil dermed være det største nogensinde.
  • Omkring 90 mio. kr. til indsatser i andre nærområder, der bidrager til at øge flygtningepresset på Danmark og Europa, bl.a. fra Afrikas Horn og Afghanistan.