Nyhed

Markante artilleridonationer til Ukraine i ny donationspakke

Forsvarsministeriet

Ny stor donationspakke sikrer artilleripjecer og artilleriammunition til Ukraine. Det er Udenrigspolitisk Nævn blevet orienteret om i dag. Donationspakken er den 16. pakke og har en værdi af ca. 2,3 mia. kroner som finansieres via Ukrainefonden.

Foto: Forsvarsgalleriet

CAESAR-artilleripjecer, selvkørende 120 mm morterer og tilhørende ammunition. Det er noget af det, som Danmark medfinansierer med den seneste donationspakke til Ukraine.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger:
Artilleri og morter-systemer er meget efterspurgt af Ukraine. Med den her donationspakke leverer vi et substantielt bidrag til ukrainernes frihedskamp i form af både yderligere CAESAR-artillerisystemer- og medfølgende ammunition. Donationerne sker i samarbejde med vores allierede og sender et vigtigt signal om, at vi over en bred front står bag Ukraine”

Donationspakken er den 16. pakke med militære donationer til Ukraine og har en værdi på ca. 2,3 mia. kroner. Penge som blandt andet medfinansierer CAESAR-artilleripjecer i samarbejde med Frankrig og 155 mm. artillerigranater i samarbejde med Estland og Tjekkiet.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen siger:
Det kræver stor politisk og økonomisk vilje, hvis Europa skal levere på ambitionerne om støtte til Ukraine. Det gælder særligt artilleriammunition. Med denne donationspakke viser vi Ukraine og vores europæiske allierede, at Danmark har viljen og evnen til at fortsætte vores støtte til Ukraine, så længe det er nødvendigt. Jeg håber, at flere lande vil følge trop og bidrage til, at mulighederne realiseres hurtigst muligt.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger:
Danmark har fra starten af krigen været et af de mest aktive donorlande. Med den 16. donationspakke understreger vi, at vi er med Ukraine på den lange bane. Deres kamp for frihed er også Europas kamp, og vi har ikke råd til at svigte ukrainerne nu. Vi må og skal fortsætte vores støtte, som er helt afgørende for krigens udfald.

Donationspakke XVI finansieres af Ukrainefonden. Donationspakken medfører et træk på fonden på ca. 2,3 mia. kr. i 2024-2026, heraf ca. 1.3 mio. kr. i 2024, ca. 0,2 mia. kr. i 2025 og ca. 0,7 mia. kr. i 2026. 

Læs nyheden på Forsvarsministeriets hjemmeside