Nyhed

Danmark vil støtte humanitære indsatser i Yemen med 125 millioner kroner

Udenrigsministeriet
Otte års borgerkrig har skabt en af verdens største humanitære kriser i Yemen. Krisen bliver forstærket af klimaforandringerne, der medfører tørke og oversvømmelser. I alt er mere end 21 millioner mennesker i Yemen afhængige af nødhjælp. Derfor vil Danmark støtte humanitære indsatser i Yemen med 125 millioner kroner.

”Det er svært at forestille sig, hvor forfærdelig situationen er i et land, hvor næsten to tredjedele af befolkningen er afhængige af nødhjælp. Desværre er det lige præcis den situation, Yemen befinder sig i. Derfor vil Danmark med den planlagte nye støtte gøre en forskel for de mange mennesker, hvis hverdag er præget af konflikt, klimakrise og fødevareusikkerhed,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.

Den danske støtte forventes blandt at skulle sikre, at udsatte grupper får adgang til fødevarebistand, rent vand, og sundhedsydelser. Derudover skal støtten bruges til at sikre bedre beskyttelse mod overgreb. Det gælder især for kvinder og piger, der er særligt udsatte.

Dan Jørgensen annoncerede planerne om yderlige støtte til Yemen ved en konference i Geneve. Konferencen blev åbnet med indlæg fra bl.a. FN’s Generalsekretær Antonio Guterres, og den har til formål at sikre yderligere finansiering af humanitære indsatser i Yemen.

Siden borgerkrigen brød ud i Yemen i 2015, har Danmark i alt støttet med 1,26 milliarder kroner. De 125 millioner vil komme oven i dette beløb.

Baggrund

Krisen i Yemen har sit udspring i konflikten mellem den yemenitiske regering og houthi-oprørerne, der har stået på siden 2015.

Situationen i Yemen er blevet yderligere forværret af klimakrisen og den økonomiske krise i landet. Sidstnævnte er forværret efter Ruslands invasion af Ukraine, der har skabt stigende fødevarepriser.

De 125 millioner kroners humanitær støtte til Yemen kan først udmøntes, når finansloven 2023 er på plads.

 

Nyheden om støtte tilhumanitære indsatser i Yemen, kan findes på Udenrigsministeriets hjemmeside