Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Regeringen beder Folketinget slutte sygeplejerskekonflikten ved lovindgreb

Beskæftigelsesministeriet
Sundhedsministeriet

Der er ingen udsigt til, at konfliktens parter kan finde hinanden i en aftale, og den lange konflikt har haft markante konsekvenser for sundhedsvæsenet. Derfor beder regeringen nu Folketinget om at afslutte konflikten på sygeplejerskeområdet ved lovindgreb.

Konflikten på sygeplejerskeområdet har nu varet i snart ti uger, og parterne i konflikten er ikke kommet nærmere en løsning i løbet af de mange uger. Begge parter mener, at forhandlingsmulighederne er udtømte. Samtidig har konflikten haft markante konsekvenser for patienterne og hele sundhedsvæsenet, som nu tager hastigt til.

Regeringen har derfor i dag bedt Folketingets partier om hjælp og opbakning til at afslutte konflikten med et lovindgreb, der skal hastebehandles i Folketinget de kommende dage. Regeringen arbejder efter at fremsætte lovforslaget i morgen torsdag.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

"Strejken har nu varet i snart ti uger, hvilket er den længste konflikt i nyere tid. Konsekvenserne for vores sundhedsvæsen er nu så alvorlige, at der skal handling til. Regeringen mødtes tidligere i dag med parterne i konflikten, som meget klart meldte ud, at de på ingen måde kan se en aftale nærme sig. Derfor ser regeringen heller ingen vej uden om at bede Folketinget om et lovindgreb."

"Jeg håber, at Folketingets partier vil tage ansvar og støtte lovindgrebet, så vi hurtigst muligt kan få afsluttet konflikten. Vi arbejder efter, at lovforslaget allerede kan træde i kraft på lørdag. Det giver gode forudsætninger for, at sundhedsvæsenet hurtigt kan komme op i fuld gear igen og få indhentet nogle af de mange udskudte behandlinger og operationer – til gavn for patienterne."

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

"Situationen på hospitalsgangene og operationsstuerne er alvorlig, og det bliver værre, jo længere konflikten fortsætter. Puklen af udskudte behandlinger og operationer bliver kun større. Det er selvfølgelig uholdbart for den enkelte patient."

Magnus Heunicke siger desuden, at det "...heldigvis ikke er det ikke gået ud over akutte operationer og behandlinger, men som konflikten løber og udvides breder udfordringerne sig til alle dele af sundhedsvæsenet. Derfor er det på tide at få sundhedsvæsenet tilbage på fuld kraft."

Lovforslaget fremsættes den 26. august og ventes at træde i kraft lørdag den 28. august 2021.

Læs mere om lovindgrebet på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.