Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Demokratisering: Statsministeren udskriver Skolevalg 2021

Statsministeriet
Børne- og Undervisningsministeriet

Skoleelever landet over skal stemme, når der er Skolevalg 2021 den 14. oktober. Inden da venter tre ugers valgkamp.

Statsminister Mette Frederiksen udskrev søndag klokken 09.00 skolevalg, hvor omkring 80.000 elever mellem 14 og 17 år skal lære om politik og demokrati i et forløb, der minder om en rigtig valgkamp.

Den 14. oktober får eleverne udleveret valgkort og stemmesedler, så de kan sætte kryds ved det parti, de vil stemme på.

Valget bliver arrangeret af Folketinget og Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd. Formålet er at få børnene til at engagere sig i folkestyret, forklarer børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil:

”Det er en vigtig dannelsesopgave at lære de unge, hvad demokrati er i praksis. En ting er at vide, hvad forskellen er på den lovgivende, udøvende og dømmende magt. Noget helt andet er at danne egne holdninger og have erfaring med at ytre sig og debattere med personer med andre holdninger end en selv. Ligesom regning og læsning, så er demokrati noget, man skal øve sig i og lære – det er en muskel, der skal trænes. Det er Skolevalg er en god anledning til. Derfor glæder det mig, at så mange lærere i et år med corona har tilmeldt deres klasser til Skolevalg,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Forskere på Københavns Universitet, der har fulgt de tre tidligere valg, konkluderer, at skolevalg fører til større politisk selvtillid. Eleverne bliver bedre til at genkende politiske ideologier og får styrket deres tiltro til det politiske system. Og den slags er vigtigt, mener Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen:

”Demokratiet må aldrig tages for givet. Ingen fødes som demokrat eller god samfundsborger. Det er noget, vi skal lære, og som vi bliver hen ad vejen. Skolevalg bringer politikken ind i skoleelevernes hverdag, hvor de diskuterer og tager stilling til vigtige emner, der er bestemmende for udviklingen af vores samfund. De unge kan, må og skal være med til at skabe et bedre samfund. Det er deres opgave – ikke bare nu, men også fremover. Og det skal vi ruste dem til,” siger han.

Og nu er chancen der altså igen. Efter en tale hvor statsminister Mette Frederiksen blandt andet kom ind på vigtigheden af at kunne lytte til og lære af hinanden, udskrev hun skolevalg.

"Jeg vil på den her baggrund indstille til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives skolevalg til afholdelse torsdag den 14. oktober", sagde statsministeren inden hun trykkede på den knap så store valgknap.

Statsminister Mette Frederiksen udskriver Skolevalg 2021