Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Rigsfællesskab

Statsministerens julehilsen til Grønland

allow="autoplay; fullscreen">

Kære alle jer i Grønland

Den korteste dag og julen nærmer sig. Året lakker mod enden. Og derfor har jeg lyst til at sende jer en særlig hilsen.

Vi i Danmark har været igennem et år, vi aldrig nogensinde glemmer. Det har I også i Grønland.

Coronaen har været en hård modstander. Ja, det er den faktisk stadigvæk.

Men hos jer i Grønland har I formået næsten at holde smitten helt ude af jeres samfund.

Få steder på jorden har klaret det lige så godt, som man kan sige om Grønland.

I har holdt smitten på afstand. Og I er kommet bedre igennem økonomisk, end mange havde frygtet, selvom turismen er hårdt ramt.

Det er ganske enkelt imponerende. Vi har sikret gratis vacciner til alle borgere i Rigsfællesskabet. Det giver håb om, at 2021 bliver et bedre år.

Mange i Grønland har familie i Danmark. Og mange i Danmark har deres kære i Grønland.

Det er dejligt. Og I er allesammen med til at binde vores lande sammen. Og højtiderne er ofte en anledning til tage den lange rejse. For at se familien. Få et kram. Passe på hinanden.

I år bliver det anderledes.

Mange bliver hjemme for at undgå, at smitten skal sprede sig mellem Grønland og Danmark, og Danmark og Grønland. Det er trist, men det er også meget forståeligt. Og vi må desværre se i øjnene, at lige nu passer vi bedst på os selv og hinanden – ved at blive ved med at holde afstand.

I det hele taget skal vi både se nutiden og fortiden i øjnene.

For nogen tid siden gav jeg en officiel undskyldning til de seks nulevende grønlandske børn, som for næsten 70 år siden blev en del af det berømte eksperiment.

I blev flyttet fra jeres familier i Grønland – til et ophold i Danmark. For at blive en såkaldt fortrop for den såkaldte udvikling i Grønland.

Men hensynet til jer – i alt 22 børn – blev sat til side. I mistede båndene til jeres familier, til jeres venner, til jeres livshistorie, til jeres rødder – til Grønland. Og da I kom hjem til Grønland igen, blev I anbragt på børnehjem.

Det burde ikke have været sket. Og det er en smertefuld historie for jer. Og faktisk også for os andre. Og en undskyldning, ja den manglede bare. Derfor har I fået den nu. Endelig.

Heldigvis er meget sket siden da.

I dag har Grønland og Danmark et stærkt og tillidsfuldt bånd og samarbejde. Og jeg vil gerne bruge anledningen til netop at takke for det gode og tætte samarbejde i årets løb med Naalakkersuisut. Det sætter jeg meget, meget stor pris på.

Coronaen har på en smertelig baggrund vist Grønlands styrke.

Og jeg håber og jeg tror på, at næste år bliver bedre end det år, vi netop har været igennem. Og jeg glæder mig til at besøge jeres enestående land, når situationen igen tillader rejser.

Fra alle os til alle jer: Rigtig glædelig jul.