Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Aftale

Lettere for ledige at komme i uddannelse

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og politiske kolleger møder pressen

Bred politisk aftale forbedrer mulighederne for at blive opkvalificeret. Stive regler fjernes, så ledige hurtigt kan blive omskolet til nye job og brancher.

Forligskredsen bag beskæftigelsesreformen (S, V, DF, RV og K) er enige om, at de mange mennesker, der mister jobbet under corona-krisen, har brug for hurtig hjælp til at få løftet deres kompetencer.  

De korte erhvervsrettede kurser, som er gode til at omstille ledige nu og her, bliver derfor samlet, styrket og forenklet. I dag er der fem forskellige ordninger, der giver ledige adgang til korte erhvervsrettede kurser. Fremover bliver der kun én ordning, hvor alle ledige kan få målrettede kurser fra første ledighedsdag, og det er uanset, om de er på kontanthjælp eller dagpenge.

Det kan være kurser målrettet arbejdsmarkedet efter corona-udbruddet eller grønne job. Fx kurser, der klæder den enkelte på til at udlevere medicin eller udføre pleje- og omsorgsopgaver hos ældre. Det kan også være kortere opkvalificering, der gør ledige i stand til at montere klima- og ventilationsanlæg i byggeriet.  

Forligspartierne er også enige om, at flere skal have mulighed for at tage en faglært uddannelse – og dermed stå bedre rustet på den anden side af krisen. Ordningen med uddannelsesløft bliver blandt andet forenklet, så bureaukrati ikke blokerer for, at ledige bliver løftet til faglært. Reglerne for voksenlærlinge lempes, så faglærte ledige kan blive voksenlærlinge efter tre måneders ledighed – og ikke først efter seks måneder, som er kravet i dag. Samtidigt styrkes mulighederne for, at flere kan blive faglært gennem ordningen for jobrotation. 

Aftalen indeholder samlet initiativer til 340 millioner kroner.  

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard: 

"I en krise med ekstraordinært mange ledige skal vi kunne tilbyde en målrettet opkvalificering, så ledige bliver klædt på til nye job og brancheskift. Jeg er derfor glad for, at vi i forligskredsen bag beskæftigelsesreformen er enige om, at de mange mennesker, som er ramt af krisen, hurtigt og smidigt skal opkvalificeres og omskoles. Der er blandt andet brug for flere hænder til testning og ekstra rengøring. Og om kort tid skal nye grønne job besættes, når vi blandt andet går i gang med at klimarenovere landets almene boliger. Krisen giver nye muligheder – også for den enkelte – hvis vi sørger for, at tiden som ledig bruges på skolebænken. Men aftalen er ikke nok. Vi skal også fjerne den økonomiske stopklods for, at ufaglærte ledige vælger uddannelse, så de mange, der desværre har mistet jobbet, bedre kan få økonomien til at hænge sammen, hvis de vælger at uddanne sig".

LÆS MERE HOS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET