Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
VUC-håndsrækning

Alle skal have adgang til voksenuddannelse tæt på deres hjem

Børne- og Undervisningsministeriet
Pernille Rosenkrantz-Theil

Regeringen har afsat i alt 50 millioner over de næste fire år til lukningstruede VUC-afdelinger. Formålet er at sikre, at alle voksne i Danmark fortsat har adgang til voksenuddannelse tæt på deres hjem.

Alle unge og voksne skal have gode muligheder for uddannelse, uanset hvor i landet de bor. Derfor vil regeringen oprette en pulje, som VUC’er kan søge om at få del i, hvis de har en lukningstruet afdeling. Fem VUC’er lukkede i løbet af sommeren 2019 i alt otte afdelinger. Over sommeren fulgte derpå en debat om risiko for yderligere lukninger. De afsatte midler skal sikre, at VUC’erne har økonomi til at opretholde afdelingerne.  

”Uanset hvor i landet man bor, skal der være et uddannelsestilbud tæt på. Når en VUC-afdeling lukker ned i en by forsvinder en mulighed for at videreuddanne sig. Det rammer særligt de ufaglærte hårdt, og lokalsamfundet får et samlingspunkt mindre. Det kan vi ikke acceptere. Regeringen sagde før valget, at vi ville give små, lukningstruede VUC-afdelinger en håndsrækning, så vi opretholder kvaliteten og forhindrer yderligere centralisering. Det leverer vi på nu, og det er jeg glad for,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. 

VUC’er vil kunne søge om at få del i midlerne via en årlig ansøgningsrunde. Modellen skal godkendes af Folketingets finansudvalg. Når det er sket, vil Styrelsen for Undervisning og Kvalitet udsende nærmere information om puljen og ansøgningsprocessen til alle VUC’er.