Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Samtaler med topfolk

"Afgørende at Danmark engagerer sig og kæmper for vores interesser"

Statsministeriet
Statsminister Mette Frederiksen i Spejlsalen

Statsminister Mette Frederiksen har afholdt de første telefonsamtaler med den nominerede kommissionsformand Ursula von der Leyen, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og FN’s generalsekretær António Guterres. Under samtalerne har statsministeren udtrykt sin støtte til de internationale institutioner, der udgør fundamentet for Danmarks velstand og sikkerhed. 

Statsminister Mette Frederiksen udtaler: 

”I en verden præget af opbrud og trusler, der udfordrer vores åbne samfund, er det helt afgørende, at Danmark engagerer sig og kæmper for vores interesser. I den kamp er både EU, NATO og FN centrale medspillere. Derfor har det været vigtigt for mig tidligt at tale med lederne af de tre organisationer, der udgør selve fundamentet for dansk udenrigspolitik. En god arbejdsrelation er en central forudsætning for at sikre dansk indflydelse internationalt. 

EU-samarbejdet står over for nogle store udfordringer, som i løbet af de kommende år skal løses i fællesskab. Jeg har bl.a. drøftet klima, social dumping og migration med den nominerede kommissions-formand. Jeg er glad for, at vi langt hen af vejen ser ens på de løsninger, der skal findes. Derudover drøftede vi naturligvis også Margrethe Vestagers rolle i den nye Kommission. 

NATO er selve hjørnestenen i vores sikkerhedspolitik, og det skal vi holde fast i. Jeg har understreget, at Danmark vil fortsætte med at bidrage substantielt til vores fælles sikkerhed i Europa.

Klimakrisen er en global krise, og FN udgør det helt centrale forum, hvis vi skal komme i mål med Paris-aftalen og Verdensmålene. Danmark vil levere sin del af indsatsen – både når det kommer til fattigdomsbekæmpelse, hvor vi fortsat vil være et af de få lande, der leverer 0,7% af BNI til bistand, og i klimakampen, hvor vores mål om at udlede 70 procent mindre CO2 gør os til et af de mest ambitiøse lande i verden. Danmark påtager sig grønt lederskab, og bliver det sted verden vender sig mod, når de skal finde svar på at løse klimakrisen.”