"Iben er en ildsjæl, der har en fantastisk evne til at skabe gode stunder for beboerne"
”Iben har startet en pårørendecafé og pårørendegrupper op. Hun har en fantastisk evne til at skabe stjernestunder for beboerne. Og hun ved, hvordan man kan lindre den sorg, der rammer de pårørende til et menneske med demens”.
Det er blot nogle af de ord, Ibens to kolleger fra Sct. Kjeldsgården bruger til at beskrive, hvorfor Iben er den helt rigtige vinder af Demensprisen 2019. De har sammen indstillet Iben til prisen, og konkurrencen er ekstra hård i år. Der er nemlig blevet nomineret hele 220 medarbejdere til prisen, hvilket er rekordmange. De er bl.a. indstillet af arbejdspladsen, en pårørende eller en kollega.
Der bliver flere ældre i fremtiden, og det betyder, at flere danskere vil få demens i årene fremover. Prisen er en hyldest til en medarbejder, der har gjort en særlig indsats for demensramte.
Vi skal værdsætte vores dygtige medarbejdere
”Vi skal huske at værdsætte og anerkende vores dygtige medarbejdere, der hver dag knokler og gør en forskel for patienterne. Dem er der mange af derude, og det kan vi blandt andet se med Årets Demenspris, hvor der var mere end 200 nominerede til prisen. Medarbejdere der på hver deres måde gør en stor og uvurderlig indsats for demensramte og deres pårørende ved at give dem meningsfulde og gode oplevelser i en svær tid. Som ser det enkelte menneske bag sygdommen. Det er vinderen Iben Juul Nielsen et mønstereksempel på. Hun er en ildsjæl, der har en fantastisk evne til at skabe gode stunder for beboerne på Sct. Kjeldsgården i Viborg. Derfor er jeg glad for, at hun har fået en velfortjent anerkendelse af det vigtige arbejde, hun gør", siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.
Ud over æren modtager Iben Juul Nielsen 10.000 kr., mens hendes arbejdsplads modtager 50.000 kr. Prisen til arbejdspladsen er en generel anerkendelse af stedets evne til at sikre rammer, der giver medarbejderne mulighed for gøre en særlig indsats. Pengene skal derfor bruges på at videreudvikle det faglige og sociale fællesskab.
Demensprisen blev uddelt første gang i 2017, og prisen er et af de 23 initiativer i den nationale demenshandlingsplan, som en enig satspuljekreds udmøntede i december 2016.
Vinderen af Demensprisen 2019 er udpeget af en faglig jury bestående af:
- Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, FOA
- Grete Christensen, næstformand, Dansk Sygeplejeråd
- Lone Vasegaard, formand, DemensKoordinatorer i DanmarK
- Lisbeth Lintz, formand for Foreningen af Speciallæger, Lægeforeningen
- Nis Peter Nissen, direktør, Alzheimerforeningen
- Bjarne Hastrup, administrerende direktør, Ældre Sagen
- Karen Tannebæk, uddannelsesleder, Nationalt Videnscenter for Demens.
Juryen har bl.a. lagt vægt på de værdier, som den nationale demenshandlingsplan 2025 bygger på, da de udvalgte vinderen. Det er værdier som tryghed, indflydelse på eget liv og respekt for forskellighed og det levede liv.