Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Danmark skal have en effektiv udrulning af 5G

Der skal være klare og gennemsigtige rammer for teleselskaberne, når det ultrahurtige 5G-net skal udrulles i de kommende år.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Foto: Colourbox

Det er en helt ny digital verden, som inden for de kommende år vil blive til virkelighed, når det kommende 5G-net skal udrulles i Danmark. Derfor præsenteres en 5G-handlingsplan for Danmark, der skal sørge for, at teleselskaberne har så gode forhold som muligt til at udrulle 5G, og erhvervslivet kan udvikle nyskabende 5G-løsninger.

”Det er helt afgørende for fremtidens samfund og den teknologiske udvikling, at vi skaber de bedst mulige rammer for, at teleindustrien kan få sat gang i udrulningen og anvendelsen af det hurtige 5G-net. Danmark skal være med helt fremme, så vi fastholder vækst og arbejdsplader inden for teknologiområdet”, siger teleminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Uanede tekniske muligheder
De nye 5G-net er først og fremmest meget hurtigere, mere pålidelige og har ekstremt korte svartider i forhold til de kendte 4G-net, som de fleste danskere anvender i dag. Samtidig vil 5G for alvor kunne styrke udviklingen af det såkaldte Internet of Things (IoT), hvor f.eks. robotter på hospitaler vil kunne hjælpe læger og sygeplejersker med transport af udstyr og blodprøver.

Konkret vil regeringen med den nye 5G-handlingsplan arbejde for, at de nødvendige 5G frekvenser bliver stillet til rådighed i rette tid. Det sker ikke mindst, fordi teleselskaberne skal investere store summer i udrulningen af 5G. Samtidig skal der være mulighed for at gennemføre forsøg og tests af 5G-teknologi. Endvidere vil regeringen sørge for, at udrulningen kan ske så gnidningsfrit for teleselskaberne som muligt. Endelig skal der skal ses på, om teleselskaberne kan dele 5G-infrastruktur, så det bliver billigere at udrulle.

”Med handlingsplanen får vi sat markant skub i den næste teknologiske tidsalder. Vi har stolte traditioner for innovation og teknologisk udvikling i Danmark, og med 5G-nettenes snarlige ankomst er det vitalt, at vi ikke halter efter. Vi skal være med helt fremme i førerfeltet”, siger teleminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Læs mere hos Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet