Fortsat alt for høj kvælstofudledning
Hvert år tager Aarhus Universitet temperaturen på naturens og vandmiljøets tilstand med NOVANA-rapporten. De foreløbige resultater fra rapporterne viser, at der er blevet udledt 58.000 ton kvælstof til de danske kystvande i 2018, når der korrigeres for, at 2018 var et særligt tørt år. Udledningen i 2018 er dermed en anelse lavere, men er ikke faldet som forventet i forhold til de seneste år. I 2017 blev kvælstofudledningen opgjort til 60.000 ton.
- Vi skal passe godt på vores vandmiljø. Men de nye tal viser desværre, at kurven for udledninger af kvælstof til vandmiljøet ikke knækker. Derfor tager vi allerede nu fat på den kvælstofregning, som den tidligere regering har efterladt med landbrugspakken og styrker indsatsen markant næste år, siger miljøminister Lea Wermelin.
Opjustering af den målrettede regulering
Regeringen har med finanslovsforslaget fremlagt sin ambition om at opjustere den målrettede regulering af landbruget i 2020 med en tredobling af indsatsen fra i år til næste år. Det vil kunne bidrage til at reducere kvælstofudledningen til gavn for vandmiljøet.
- Der er et stort og langsigtet arbejde foran os, i at skabe et godt vandmiljø for dyr, planter og mennesker. Den udvikling, vi har set i kvælstofudledningerne over de seneste år, gør bestemt ikke opgaven mindre tværtimod, siger miljøministeren.
Flere fund af sprøjtemidler
Samtidig viser hovedkonklusionerne i rapporten, at der er flere fund af sprøjtemidler i både drikkevand og grundvand end tidligere.
Det skyldes, at der de sidste par år er målt for særligt tre nedbrydningsprodukter fra sprøjtemidler, som der ikke tidligere er målt for, og som har vist sig at være meget udbredt. Der er ingen sundhedsrisiko forbundet med at drikke vand i de koncentrationer, stofferne er fundet i på vandværkerne.
Som konsekvens af fundene bliver der i 2019 screenet for ca. 400 stoffer, der ikke tidligere er undersøgt for i grundvandsovervågningen.
- Det er dybt bekymrende, at der findes flere og flere rester af sprøjtemidler i vores grundvand. Vi er begyndt at kontrollere for langt flere stoffer nu, og jeg har også sat gang i en kortlægning af udfordringerne for vores grundvand som udgangspunkt for en bedre beskyttelse af drikkevandet. Det danske drikkevand er helt unikt, og det skal vi passe på også til kommende generationer, siger miljøministeren.
Undersøger årsagen til manglende fald
Ved årets udgang udkommer resultaterne af kvælstofudvalgets udredningsarbejde, som skal undersøge årsagen til det manglende fald i kvælstofudledningen. Kvælstofudvalget har i samarbejde med Aarhus Universitet undersøgt de forhold der kan påvirke kvælstofudledningen, herunder navnlig den såkaldte baselinefremskrivning i den tidligere regerings landbrugspakke, men også set på fremdriften i indsatser mm.
Med udgangen af 2020 sendes vandområdeplanerne for 2021-2027 i høring. I forbindelse med planerne opgøres tilstanden for vandområderne på baggrund af de seneste års udvikling.