Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Vinderne kåret i konkurrence med fokus på kærestevold

I film, sange, tekster og fotos har unge fra landets folkeskoler og ungdomsuddannelser sat ord og billeder på deres tanker om ”kærester og kontrol – hvad er i orden?”, som er årets tema i den kreative konkurrence mod kærestevold.

Udenrigsministeriet

I dag har ligestillingsminister Karen Ellemann, Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd udløst spændingen og kåret de fire vinderklasser, som kommer fra Ringe, Vejle, Hillerød og Gentofte.

”De unge har med deres kreative bidrag vist, at de har sat sig ind i området og reflekteret over kærestevolden. De seneste tal omkring unges grænser vidner om, hvor vigtigt det er, at piger og drenge allerede tidligt reflekterer over og taler om, hvad der er i orden i et kæresteforhold. Det kan være rigtig svært at tale om, og derfor glæder det mig, at de unge har formået at formidle emnet på så fin vis i deres bidrag. Vold og kontrol skal forebygges, og det skal være tydeligt for alle unge, at det aldrig er acceptabelt. For volden kan ramme alle – uanset køn, alder og etnicitet,” siger Karen Ellemann.

”Netop nu ser vi en række grænseoverskridende handlinger komme frem i spotlyset. Derfor er det helt centralt, at de unge i en tidlig alder bliver bevidste om deres egne grænser og lærer at respektere andres. For at forebygge kærestevold er det afgørende, at de unge er rustet til at få øje på usunde tegn i et kæresteforhold, før det udvikler sig til egentlig vold,” siger formand for Det Kriminalpræventive Råd Henrik Dam.

"Den fagre digitale verden skaber muligheder for overvågning og kontrol på helt nye måder. Samtidig erfarer vi, at mange unge ikke har en naturlig alarmknap, der ringer, når de tillidsfuldt deler koder og distribuerer billeder. At være kærester handler om kærlighed og respekt for hinanden. Desværre er det ikke virkelighed i alle kæresteforhold. Derfor er det vigtigt, at vi med Kreativ Konkurrence skaber dialog og refleksion om, hvad der er i orden kærester imellem”, udtaler generalsekretær fra Bryd Tavsheden Isabella Wedendahl.

 

Vinderne i Gruppe A: 7.-9. klasse:

1. præmie: Fie fra 8.x på Tingagerskolen i Ringe for sin novelle ”Fordi han valgte mig”.

2. præmie: Asta, Anna, Hannah, Louise, Freja, Laura, Luna, Sofie, Josefine, Bjørk, Magnus og Simone fra 9. klasse på Vejle Friskole for deres musikvideo

Vinderne i Gruppe B: 10. klasse, erhvervs- og produktionsskoler, hhx, htx, stx og andre ungdomsuddannelser:

1. præmie: Mille og Tilde fra 1.a på Teknisk Gymnasium Hillerød for deres film:

Kærester og kontrol - hvad er i orden?

2. præmie: Jakob og Emma fra 3.x på Aurehøj Gymnasium i Gentofte for deres billede:

 

Baggrund
En holdningsundersøgelse fra Epinion viser at

  • 36 procent af unge mænd og 33 procent af unge kvinder mellem 16 og 24 år synes, at det kan være svært at sætte grænser for, hvad der er okay at gøre i et kæresteforhold.
  • Kun 49 procent af de unge ville sige fra, hvis deres kæreste krævede altid at vide, hvor de er og hvem de er sammen med, og 22 procent er i tvivl.
  • 33 procent unge kvinder og 13 procent unge mænd, der er i eller har været i et forhold, har oplevet at få deres grænser overtrådt psykisk af deres kæreste.
  • Hver fjerde unge synes det er svært at snakke med deres omgangskreds om, hvad der er okay at gøre i et kæresteforhold.

Kilde: Epinion (2017): Holdningsundersøgelse i forbindelse med kampagnen ”Vold kan forekomme”

Om konkurrencen
Den kreative konkurrence mod kærestevold afholdes af ligestillingsministeren sammen med Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd. Formålet med konkurrencen og årets tema 'Kærester og kontrol – hvad er i orden?' er at få de unge til at forholde sig til kærestevold, til at debattere og reflektere over, hvad et godt kæresteforhold er, og hvad der er i orden i et kæresteforhold.

Dommerpanelet består ud over ligestillingsminister Karen Ellemann, af generalsekretæren for Bryd Tavsheden Isabella Wedendahl og formanden for Det Kriminalpræventive Råd Henrik Dam samt af skuespiller og filminstruktør Charlotte Sachs Bostrup og forfatter Sebastian Bune som fagdommere.