Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Straffe for chikane, trusler og hærværk begået mod offentligt ansatte og politikere skærpes

Det er uacceptabelt, når lokalpolitikere og offentligt ansatte bliver udsat for chikane, trusler og hærværk, blot fordi de passer deres job. Derfor bliver normalstrafniveauet i sager om chikane, trusler og hærværk mod personer i offentlig tjeneste eller hverv hævet med en tredjedel.

Økonomi- og Indenrigsministeriet
Foto: Colourbox

Normalstrafniveauet bliver hævet med en tredjedel.

Det er uacceptabelt, når lokalpolitikere og offentligt ansatte bliver udsat for chikane, trusler og hærværk, blot fordi de passer deres job.

Det er der bred enighed om på Christiansborg. Derfor har regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Konservative) indgået en aftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at skærpe normalstrafniveauet.

Dermed bliver normalstrafniveauet i sager om chikane og trusler mod personer i offentlig tjeneste eller hverv hævet med en tredjedel. Det samme sker i sager om hærværk begået mod disse personer.

Fire ud af ti lokalpolitikere har været udsat

Det er en undersøgelse lavet af Økonomi- og Indenrigsministeriet, KL og Danske Regioner i vinter, der danner baggrund for, at straffene sættes op. Den viste, at fire ud af ti lokalpolitikere har været udsat for chikane, trusler eller hærværk i forbindelse med deres hverv.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille siger:

”Det er skadeligt for demokratiet, når politikere får deres bil smadret eller får chikanerende eller truende beskeder eller opkald. Og det er ligeså slemt, hvis det sker for offentligt ansatte. Det sender vi et klart signal om med denne brede aftale. Både som folkevalgt og som offentligt ansat skal man trygt kunne varetage sit hverv.”

De skærpede straffe vil for eksempel betyde, at en person, der i dag får 30 dages fængsel for trusler eller hærværk, fremover vil få 40 dages fængsel. En person, der i dag får en bøde på 7.500 kr. for chikane, vil kunne få en bøde på 10.000 kr.

Et lovforslag om de skærpede straffe bliver fremsat i efteråret 2018.