Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Grønt lys til verdens længste elkabel

Viking Link-elkablet skal gå mellem Danmark og England og bliver mere end 750 km langt.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energiminister Lars Chr. Lilleholt har givet grønt lys til Viking Link-elkablet, som bliver mere end 750 km langt og kommer til at koste ca. 11 mia. kr. Viking Link bliver verdens længste jævnstrømskabel og skal sikre Danmark en høj forsyningssikkerhed og bedre mulighed for at handle med strøm i fremtiden.

Viking Link-kablet kommer til gå fra Vejen i Sydjylland til cirka 170 km nord for London i England, hvoraf langt størsteparten af kablet vil ligge på bunden af Nordsøen. Overføringskapaciteten af forbindelsen bliver 1.400 MW svarende til godt en tredjedel af det gennemsnitlige danske elforbrug.

Største investering nogensinde
I forbindelse med Viking Link udbygges højspændingsnettet mellem Holstebro og den dansk-tyske grænse i to projekter. Samlet set vil Danmark investere godt 11 milliarder kroner i etablering af de tre store anlægsprojekter, der tilsammen bliver den hidtil største enkeltstående danske investering i elinfrastruktur.

”Stærke el-forbindelser til udlandet er afgørende for en lille nation som Danmark. Vi får mulighed for at sælge vores strøm på et større marked, når vi har overskud af vedvarende energi. Samtidig får vi et større udbud af strøm til Danmark, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner. Stærke elforbindelser til vores naboer bidrager dermed både til at sikre billig og pålidelig strøm for forbrugerne og til at holde vindkraftens værdi oppe. Det er til gavn for alle danskere og virksomheder i Danmark,”siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). 

Vigtig for den grønne omstilling 
Investeringen er en hjørnesten i den danske energipolitik og i regeringens kommende energiudspil. Med stigende mængder vedvarende energi i elproduktionen både herhjemme og i landene omkring os, betyder Danmarks internationale elforbindelser, at strømmen kan produceres dér, hvor naturen og klimaet er gunstigt for vind-, vand- og solkraft, og let kan transporteres derhen, hvor der er brug for den.

 

 

Portræt af Lars Christian Lilleholt

”Tiden er løbet fra, at vi ser energi- og klimapolitik som et strengt nationalt emne. Vi lever ikke længere på isolerede ”energi-øer”. Vores energisystemer og energimarkeder er allerede koblet sammen, og det er vigtigt, at de udbygges, så vi opnår en optimal udnyttelse af energi fra vindmøller og solceller i fremtiden,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Netto vil Danmark øge eksporten som følge af den nye forbindelse til Storbritannien. Samtidig vil Danmark også øge importen gennem den nye forbindelse til Tyskland.

”Regeringen vil sikre, at det kommende energiudspil fra regeringen samlet set, og inkl. Viking Link, ikke gør det dyrere at være dansker eller at drive virksomhed i Danmark. Vi har i dag en af de laveste markedspriser på el i Europa, en af de højeste forsyningssikkerheder og en af de højeste andele af vedvarende energi i vores elsystem. Dette skyldes bl.a. vores stærke udlandsforbindelser, der er billigere for forbrugerne, end hvis Danmark skulle forsyne sig selv”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Det er Energinet, der formelt står for den danske investering i elnettet.

 

LÆS MERE: Se faktaark mv. på Energi-, Forsyning- og Klimaministeriets hjemmeside.