Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Forsvarsministeren til møde om indsatsen mod ISIL

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen mødtes torsdag i forlængelse af NATO-mødet med sine kollegaer fra landene i koalitionen mod ISIL.

Forsvarsministeriet
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen mødtes torsdag i forlængelse af NATO-mødet med sine kollegaer fra landene i koalitionen mod ISIL. Foto: NATO

Forventningerne til indsatsen mod ISIL i 2017 og den fremadrettede strategi i kampen var på dagsordenen, da forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen torsdag i Bruxelles mødtes med de øvrige forsvarsministre fra koalitionen i kampen mod ISIL. Det var første gang, at den nye amerikanske forsvarsminister James Mattis sad for bordenden ved mødet.

"Det er positivt, at ISIL er trængt i defensiven, og at de irakiske styrker har fået kontrollen med det østlige Mosul, hvor de lokale nu kan begynde at genoptage en normaliseret hverdag. Der venter dog en lang sej kamp for at indtage det vestlige Mosul og ikke mindst med at få ISIL endeligt bekæmpet i både Irak og Syrien. Det var derfor godt at høre fra den nye amerikanske forsvarsminister, at USA fortsat vil gå forrest i koalitionen og muligvis intensivere indsatsen”, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Den danske forsvarsminister brugte mødet til at understrege, at Danmark fortsat er fuldt engageret i kampen mod terrororganisationen ISIL. Samtidig understregede ministeren, at det er vigtigt at sammentænke militære og civile indsatser, og at man gør sig overvejelser om håndteringen af de befriede områder.

Baggrund
Danmarks militære bidrag til indsatsen mod ISIL består af et radarbidrag på op til ca. 30 personer, et kapacitetsopbygningsbidrag i Irak på op til ca. 150 personer, et styrkebidrag omfattende specialoperationsstyrker på op til ca. 60 personer samt op til ca. 20 stabsofficerer tilknyttet koalitionens hovedkvarterer. Dertil kommer, at fregatten Peter Willemoes bidrager gennem sin deltagelse i en amerikansk hangarskibsgruppe, som har til hovedopgave at støtte indsatsen mod ISIL i Irak og Syrien.

Udover det militære bidrag til koalitionen til bekæmpelse af ISIL, yder Danmark også markant civil støtte i form af stabilisering og basal genopbygning af de befriede områder i Irak og de oppositionskontrollerede områder i Syrien. Denne støtte kanaliseres via det nye regionale stabiliseringsprogram for Syrien og Irak på cirka 332,5 millioner kroner, som Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet sammen lancerede i oktober 2016.Forventningerne til indsatsen mod ISIL i 2017 og den fremadrettede strategi i kampen var på dagsordenen, da forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i dag i Bruxelles mødtes med de øvrige forsvarsministre fra koalitionen i kampen mod ISIL. Det var første gang, at den nye amerikanske forsvarsminister James Mattis sad for bordenden ved mødet.

Læs mere om indsatsen mod ISIL

Se video med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, da han tog afsted til sit første Nato-topmøde