Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Køb dyrevelfærd i din køledisk

Fra i dag kan danskerne købe grisekød med det statslige Dyrevelfærdsmærke i butikkerne. Miljø- og fødevareministeren vil udvide mærkningen til andre former for kød.

Miljø- og Fødevareministeriet

Fra i dag kan danskerne aktivt være med til at fremme dyrevelfærd ved at købe et, to eller tre-hjertet grisekød.

Mærkets tre niveauer definerer tre grader af bedre dyrevelfærd.

Det statslige dyrevelfærdsmærke udvides allerede nu til flere produkter, så forbrugerne inden længe kan vælge æg og pålæg med hjerter på.

"Nu lægger vi ud med grisekød. Men inden for det næste år håber vi at præsentere æg og pålæg med hjerter på. Derudover arbejder vi på at kunne tilføje fjerkræ og senere okse- og kalvekød. Mulighederne er jo mange. Hvis vi opnår forbedringer af dyrevelfærden for grise, kan vi udvide med andre dyrearter og andre produkter," siger Esben Lunde Larsen.

Det statslige dyrevelfærdsmærke er i dag landet i supermarkedernes kølediske efter, at produktionen af velfærdsgrisene har været i gang siden november 2016.

Dyrevelfærd på tre niveauer
Allerede når man vælger et produkt med ét hjerte, gives der et markant løft i dyrevelfærden i forhold til den traditionelle produktion. Der er mere plads og halm, grisene skal have krølle på halen, og soen skal være fritgående.

Med to hjerter stiger kravene, og med tre hjerter skal grisene have udeareal.

"Jeg har set frem til, at kød med dyrevelfærdsmærket skulle lande i supermarkederne rundt omkring i Danmark. Fra i dag har danskerne mulighed for at vælge bedre dyrevelfærd for grise. Med mærkets tre niveauer vil det blive nemt at vælge præcis den grad af bedre dyrevelfærd i køledisken, som man har lyst og økonomi til," siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Dyrevelfærdsmærket er statskontrollet og har sit udgangspunkt i topmødeerklæringen om bedre dyrevelfærd for svin fra marts 2014.