Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Hver fjerde studerende falder fra

Tre ud af fire studerende, der begynder på en videregående uddannelse, ender med at gennemføre studiet. Blandt de frafaldne skifter to ud af tre til et andet studie. Det er vigtigt at forberede sig, inden man vælger uddannelse, understreger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind.

Uddannelses- og Forskningsministeriet
Studerende i forelæsningssal
Arkivfoto

Fem år efter studiestart er omkring hver fjerde studerende faldet fra deres videregående uddannelse. Det viser en ny analyse fra den kommende uddannelses- og forskningspolitiske redegørelse.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind opfordrer ansøgere til de videregående uddannelser til at undersøge undervisningsformer og fremtidsmuligheder og tænke over, hvad de selv er gode til og interesserer sig for, inden de søger om optagelse.

"Valget af uddannelse er et af de vigtigste valg, du skal træffe i dit liv. Der kan være god grund til, at studerende falder fra, men når hver fjerde falder fra, tyder det på, at forventninger og indhold på uddannelsen for ofte ikke passer sammen. Det er ærgerligt for den studerende, der har spildt sin tid. Og det er beklageligt for uddannelserne, hver gang de mister en studerende, de har brugt ressourcer på. Det understreger behovet for, at unge forbereder sig grundigt. Samtidig må uddannelserne overveje, hvordan de kan forberede de unge på, hvad de går ind til," siger Søren Pind.

Frafaldet er størst på erhvervsakademiuddannelserne og lavest på kandidatuddannelserne, hvor henholdsvis 34 og 16 pct. er faldet fra 5 år efter studiestart. Størstedelen falder fra i løbet af første år efter studiestart. Af dem, der falder fra, begynder to ud af tre på en ny uddannelse efterfølgende.

Uddannelses- og Forskningsministeriet arbejder på en større undersøgelse af årsagerne til, hvorfor studerende på de videregående uddannelser falder fra.

Fristen for kvote 1-ansøgninger er den 5. juli.