Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Danmark overtager formandsskabet for Europarådets Ministerkomité

"Hovedprioriteten for det danske formandskab vil være at sætte fokus på en fortsat reform af det europæiske menneskerettighedssystem," siger statsministeren

Statsministeriet
Her kan du gense hele pressemødet

15. november overtager Danmark formandskabet for Europarådets Ministerkomité.

Derfor var Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, på besøg for at mødes med statsministeren og udenrigsministeren.

Ved det efterfølgende pressemøde fremlagde statsministeren, hvad Danmark vil have fokus på i formandsperioden. 

"Danmark er – og har altid været og vil altid være – en stærk tilhænger af det europæiske menneskerettighedssystem. Og det er grunden til, at hovedprioriteten for det danske formandskab vil være at sætte fokus på en fortsat reform af det europæiske menneskerettighedssystem. Et effektivt system er en fordel for Danmark - såvel som for Europa. Vi har en klar og direkte interesse i et velfungerende Europa, hvor demokrati og fundamentale frihedsrettigheder er respekterede.

I Danmark har vi en kritisk debat om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols vidtgående fortolkning. Særligt i forhold til udvisning af udenlandske kriminelle. Det passer ikke til almindelige menneskers forståelse af menneskerettigheder, når dybt kriminelle ikke kan udvises.

Det kan jeg hverken forstå eller forklare.

Vi har også set nogle kontroversielle sager omkring fængselsforhold i andre europæiske lande. Hvem kan forklare, at udenlandske kriminelle kan få beskyttelse i Danmark, fordi fængselsforholdene i nogle lande er under den standard, der er sat af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Det giver ikke mening – det er ikke fair," sagde statsministere blandt andet på pressemødet.