Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

500-året for reformationen fejres over hele landet

Den folkekirkelige fejring af Reformationsjubilæet foregår på søndag den 4. juni i Haderslev Domkirke, hvor Hendes Majestæt Dronningen og flere ministre vil deltage i en festgudstjeneste.

Kirkeministeriet

95 korte sætninger – eller teser – på en kirkedør i Wittenberg. Med stor betydning også for dig og mig her 500 år senere!

I 1517 blev teserne indledningen til den reformation, Christian III 19 år senere i 1536 gennemførte i Danmark. Med beslutningen gik Danmark fra katolsk til luthersk-evangelisk kristendom, og overgangen har sat præg på det danske samfund helt op i vor tid.

Det diskuteres f.eks. stadig, om reformationen i virkeligheden var en forudsætning for velfærdsstaten, om luthersk arbejdsmoral stadig er et ideal, eller om nationalstaten kunne have udviklet sig, som den har uden reformationen.

"Luther var først og fremmest teolog. Men han såede frø, der forsat lever. Rundt om i landet afholdes hundredvis af arrangementer i anledning af 500-året. Jeg håber det vil øge bevidstheden om Luthers betydning," siger kulturminister og kirkeminister Mette Bock og fortsætter:

"Vi er sat fri til at leve i tro og tillid, påpegede Luther, men vi kan ikke tillægge hverken kirke eller politikere, at de skal sætte vores liv i scene, uden at vi hver især bidrager. Vi har et ansvar og pligt til at tage det på os."

I løbet af 2017 kommer de forskellige markeringer af 500-året for offentliggørelsen af de 95 teser vidt omkring.

Arrangementerne omfatter f.eks. konferencer, koncerter, events, foredrag, teaterforestillinger, festgudstjenester og debatter, og Præsidiet for Reformationsjubilæet anslår, at inden årets udgang vil arrangementskalenderen have rundet 800 arrangementer.

Den folkekirkelige fejring af Reformationsjubilæet foregår på søndag den 4. juni i Haderslev Domkirke, hvor Hendes Majestæt Dronningen og flere ministre vil deltage i en festgudstjeneste.

Læs mere hos Præsidiet for Reformationsjubilæet her