Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Det skal dufte af nylavet mad på landets plejehjem

Ældreminister Thyra Frank vil have duften af nylavet mad tættere på de ældre på landets plejehjem og et særligt klippekort skal samtidig give plejehjemsbeboerne mulighed for at få ekstra hjælp og flere fornøjelser i hverdagen.

Sundheds- og Ældreministeriet

Ældreminister Thyra Frank vil have duften af nylavet mad tættere på de ældre på landets plejehjem, så madglæden bliver større, og et særligt klippekort skal give plejehjemsbeboerne mulighed for at få ekstra hjælp og flere fornøjelser i hverdagen.

"En god appetit og glæden ved mad er vigtig for alle, men især for svækkede ældre, som har ekstra meget brug for gode og nærende måltider. Jeg tror på, at hvis vi rykker køkkenet tættere på beboerne på plejehjemmene, og måske også involverer de ældre i den daglige madlavning, så får vi gladere ældre, der spiser mere”, siger ældreminister Thyra Frank.

Mange steder kommer maden til de ældre på plejecentre fra store centralkøkkener, men i Finansloven 2017 er der afsat 425 millioner kroner til etablering, renovering eller genåbning af lokale køkkener på de enkelte plejehjem.

Målet er at bringe måltidet og madlavningen tættere på så mange ældre som muligt, så duften af nybagte boller, eller af flæskestegen i ovnen, kommer tilbage på landets plejehjem.

 

Portrætbillede af Thyra Frank
Foto: Folketinget

Den anden pulje giver 380 mio. kr. årligt og permanent til et såkaldt ”klippekort” til ekstra hjælp til ældre på alle landets plejehjem.

Ordningen indebærer, at plejehjemsbeboerne får et ”klip” svarende til ca. en halv times ekstra hjælp og støtte om ugen. De ældre skal selv være med til at afgøre, hvad et klip skal gå til.

”Når du bliver ældre, har du stadig stor lyst til at bestemme over dit eget liv, og hvad du har brug for. Med klippekortet giver vi de ældre større selvbestemmelse og muligheden for at vælge aktiviteter, de selv har lyst til. De kan få ekstra hjælp, tage på indkøbstur med en ledsager eller måske få hjælp til at få dækket bordet fint til når der kommer gæster”, siger ældreminister Thyra Frank.

Hjælpen kan være til mindre ugentlige aktiviteter, eller klippene på klippekortet kan spares op og anvendes til eksempelvis udflugter, der tager længere tid.

For at få del i midlerne skal kommunerne blandt andet tilrettelægge en oplysnings- og informationsindsats for at skabe opmærksomhed om klippekortsordningen.