Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen II (2015-16)
Nyhed

Regeringen indfører indrejseforbud i kamp mod terror

Fra den 30. september 2016 bliver det ulovligt at opholde sig i udvalgte konfliktområder i Syrien og Irak, medmindre man har fået tilladelse af politiet.

Justitsministeriet
Søren Pind
Foto: Les Kaner

Fra den 30. september 2016 bliver det ulovligt at opholde sig i udvalgte konfliktområder i Syrien og Irak, medmindre man har fået tilladelse af politiet. Regeringen indfører nu indrejseforbud for at gøre det lettere at straffe personer, der indrejser eller opholder sig i et konfliktområde for at deltage i en væbnet konflikt.

Folketinget vedtog i juni 2016 regeringens lovforslag, som gør det muligt at indføre indrejseforbud i særlige områder i udlandet, hvor terrororganisationer er del af en væbnet konflikt. Nu har regeringen besluttet at gøre brug af denne mulighed og indføre et konkret indrejseforbud i de områder af Syrien og Irak, som ISIL kontrollerer eller er markant til stede i.

Justitsminister Søren Pind siger:

”En af de mest alvorlige trusler mod vores sikkerhed er personer, som rejser til f.eks. Syrien eller Irak og kæmper for terrororganisationer. De kommer hjem med viljen og evnen til at gøre os ondt. Nu bliver det strafbart at opholde sig i de meget farlige områder, hvor IS kæmper, medmindre politiet giver tilladelse. Med indrejseforbuddet fortsætter vi den hårde linjer overfor terror og gør det nemmere at straffe fremmedkrigere.”

 De forbudsramte områder vil udgøre:

  • Al-Bab-distriktet i Aleppo-provinsen, al-Thawrah-distriktet og al-Raqqa-distriktet i Raqqa-provinsen samt Deir al-Zour-provinsen i Syrien.
  • Mosul-distriktet i Ninewa-provinsen i Irak.

Områderne er fastsat efter drøftelser med Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet. Regeringen vil i samarbejde med de relevante myndigheder følge udviklingen i områderne nøje og løbende justere de områder, som vil være omfattet af indrejseforbuddet.Personer, som ønsker tilladelse til at opholde sig i området, skal ansøge om tilladelse hos det lokale politi. Regeringen har arbejdet på, at reglerne blev indrettet så personer, som har et anerkendelsesværdigt formål i at indrejse i et forbudsramt område, kan få en hurtig og smidig sagsbehandling.

Forbuddet træder i kraft 30. september 2016.