Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Danmark uden gæld i udenlandsk valuta for første gang siden 1834

Mandag den 20. marts afdrager Danmark sit sidste lån i udenlandsk valuta. Læs mere her.

Finansministeriet
Portræt af Kristian Jensen på hans kontor
Foto: Les Kaner

Mandag den 20. marts afdrager Danmark sit sidste lån i udenlandsk valuta. Afviklingen af lånet på 1,5 milliarder US dollar betyder, at den danske stat ikke længere har gæld i andre valutaer end danske kroner. Det er første gang i mindst 183 år.

”Det er en historisk begivenhed, at Danmark nu er helt uden gæld i fremmed valuta. Det viser, hvor stor tillid vi har fået opbygget i udlandet til dansk økonomi og fastkurspolitikken. Det er en festdag for sund og ansvarlig finanspolitik, og mange finansministre har gjort en indsats for, at vi er nået hertil,” siger finansminister Kristian Jensen. 

Det første statslån i udenlandsk valuta blev optaget i 1757, hvor staten lånte, hvad der svarer til en halv million rigsdaler i Hamborg og Amsterdam. I perioden frem til 1834 er der ikke fuldstændige data for gældsafviklingen, og man kan derfor ikke udelukke, at staten har været uden udenlandsk gæld i løbet af denne periode.

Man kan dog med sikkerhed fastslå, at Danmark ikke siden 1834 har været uden gæld i udenlandsk valuta. 

Den historiske begivenhed er for finansministeren en påmindelse om nødvendigheden af, at tilliden til dansk økonomi bliver fremtidssikret.

”Gældsafviklingen skal ikke være en sovepude. Fra 2030 har vi udsigt til mere end 20 år med store offentlige underskud, fordi store fødselsårgange forlader arbejdsmarked, og mindre årgange kommer ind. Hvis vi ikke håndterer denne udfordring, risikerer vi at slå ødelæggende huller i udlandets tillid til dansk økonomi,” påpeger Kristian Jensen.