Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Danmark sender igen F-16 fly til Baltikum

Danmark vil igen fra 2018 tilbyde et bidrag til NATOs suverænitetshåndhævelse af de baltiske landes luftrum, Baltic Air Policing. Det har regeringen besluttet efter i dag at have rådført sig med Det Udenrigspolitisk Nævn.

Udenrigsministeriet
Forsvarsministeriet
Foto: Forsvaret

Danmark vil igen fra 2018 tilbyde et bidrag til NATOs suverænitetshåndhævelse af de baltiske landes luftrum, kaldet Baltic Air Policing. Det har regeringen besluttet efter i dag at have rådført sig med Det Udenrigspolitisk Nævn.

”Danmark skal bidrage solidt til sikkerhed og stabilitet i Østersøen og Baltikum. Derfor er jeg glad for, at Danmark nu igen fra 2018 tilbyder et F-16 bidrag til sikring af det baltiske luftrum, som del af Baltic Air Policing. Det er i Danmarks grundlæggende sikkerhedspolitiske interesse og det er den helt rigtige måde at støtte vores baltiske venner og naboer.

Sammen med det foreslåede danske bidrag på 200 personer til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen, lægger Danmark sig helt i front for at bidrage til sikkerhed og stabilitet i vores nærområde.” siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

”Danmark har gode erfaringer med at bidrage til Baltic Air Policing, og jeg er sikker på, at de danske udsendte vil løse opgaven med at håndhæve de baltiske landes luftterritorium med stor grad af professionalisme, ligesom de har gjort under de tidligere udsendelser. Forsvaret viser med bidrag til bl.a. NATOs genforsikrende tiltag, den fremskudte tilstedeværelse og Baltic Air Policing, at man kan løfte store opgaver i vores nærområde samtidigt. Det viser, at NATO såvel som Danmark har stor nytte det danske forsvar.” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Baggrund
Bidraget på fire F-16 fly og ca. 60 personer vil efter planen være udsendt samtidigt med det forventede danske bidrag til NATOs fremskudte tilstedeværelse i Baltikum og Polen. Folketinget behandler netop nu et beslutningsforslag fra regeringen om et kommende dansk militært bidrag på op til ca. 200 personer til NATOs fremskudte tilstedeværelse i 2018. 

Danske F-16 kampfly var blandt de allerførste til at løse opgaven i luftrummet over de baltiske lande tilbage i 2004. I alt har Danmark tidligere løst opgaven fem gange, senest i 2014. Opgaven svarer til det nationale afvisningsberedskab i Danmark. Det er hensigten, at det danske bidrag fra januar 2018 skal være udsendt i ca. fire måneder. Efter planen vil de danske kampfly blive stationeret på Siauliai luftbasen i Litauen.