Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Publikation

National handlingsplan for antibiotika til mennesker

Sundheds- og Ældreministeriet
pdf (1,67 Mb)

Hvis vi ikke passer på og får begrænset forbruget af antibiotika, så kan vi risikere i fremtiden at stå magtesløse over for infektioner, som vi i dag ser som nærmest harmløse.

Det scenarium ønsker regeringen at modarbejde, og derfor lancerer sundhedsminister Ellen Trane Nørby nu en national handlingsplan for brugen af antibiotika, der for første gang sætter målbare mål for brugen af antibiotika til mennesker.

”Antibiotika er et yderst værdifuldt værktøj i vores sundhedsvæsen, som vi skal huske at værne om. Mange tager det nok for givet, at vi kan slå eksempelvis en lungebetændelse ned med en omgang medicin, men det kan vi ikke nødvendigvis blive ved med i fremtiden, hvis ikke vi passer bedre på. Vi skal huske, at hvis vi ødsler med det og bruger for meget antibiotika, så holder det op med at virke,” forklarer sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Den nationale handlingsplan indeholder tre konkrete mål, som skal medvirke til at reducere antibiotikaforbruget til mennesker – og dermed resistensudviklingen – frem mod 2020.

De tre mål

Mål 1 sigter efter at reducere unødvendigt antibiotikaforbrug i primærsektoren 

Mål 2 fokuserer på, at forbruget af antibiotika skal være mere hensigtsmæssigt i de tilfælde, hvor lægen vælger at ordinere antibiotika

Mål 3 skal sikre, at de antibiotika, som er kritisk vigtige for behandlingen af alvorlige infektioner hos patienter, også virker fremover