Nyhed

Alliance blæser til kamp mod tech-giganter

Erhvervsministeriet

Regeringen præsenterer i dag en alliance med en række børneorganisationer om en tryg hverdag for børn og unge i en god balance mellem det fysiske og digitale liv.

Hver dag mødes børn og unge af skadeligt og grænseoverskridende indhold på populære digitale platforme som sociale medier, online spil, hjemmesider og gennem diverse apps.

Deres opmærksomhed fastholdes i uigennemskuelige systemer og adfærdsdesign, som har langt større konsekvenser, end tidligere forestillet. Derfor præsenterer Regeringen i dag en alliance med Dansk Ungdoms Fællesråd, Børns Vilkår og Red Barnet.

Med udgangspunkt i fem principper vil alliancen sammen gå til kamp mod det skadelige og grænseoverskridende indhold, der findes på de digitale platforme, som er designet til at fastholde børn og unges opmærksomhed.

Erhvervsminister Morten Bødskov:

”Tech-giganternes magt er et af vor tids største demokratiske problemer. De har et enormt ansvar for at passe på vores børn og unge. Et ansvar de skal leve op til. Vi ved, at deres forretningsmodeller er bygget op om mekanismer, som bevidst fastholder børn og unge foran skærmen. Og vi har alle hørt de forfærdelige historier om alt det skadelige indhold, som møder vores børn og unge. Det hører ingen steder hjemme. Nu går regeringen sammen med Dansk Ungdoms Fællesråd, Børns Vilkår og Red Barnet om et trygt digitalt liv for børn og unge. Sammen står vi stærkere, når vi kræver, at tech-giganterne er deres ansvar voksent.”

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt:

”Børn og unge skal ikke møde vold, pornografisk indhold og hadtale på sociale medier. Det er tech-giganternes ansvar at beskytte børnene – det har de ikke levet op til. Jeg håber, at vi med alliancen kan skabe nye løsninger, der kan beskytte børn og unge på nettet.”

Digitaliserings- og ligestillingsministeren Marie Bjerre:

”Sociale medier med afhængighedsskabende algoritmer og skadeligt indhold ødelægger børne- og ungdomsliv. Det er vi nødt til at tage langt mere alvorligt. Det handler ikke om at afskaffe skærmene, men om at børn og unge skal have muligheden for et sundt digitalt liv og en bedre balance mellem det digitale liv og fysiske fællesskaber. Det har vi alle et ansvar for. Derfor har vi brug for en bredere offentlig debat, en kulturforandring og en stærk alliance, så vi sammen kan stå op mod tech-giganterne.”

Christine Ravn Lund, forkvinde Dansk Ungdoms Fællesråd:

”Det er vigtigt at have et opgør med tech giganterne. Det handler ikke kun om at fjerne skærmen i et bestemt tidsrum, men i høj grad at gøre op med tech giganternes opmærksomhedsøkonomi, datahøst og skadeligt indhold. Digitale platforme er en del af vores verden i dag, og derfor er det afgørende, at børn og unge er en del af samtalen om, hvordan det skal se ud både nu og i fremtiden. Samtidig skal vi styrke alternativet til skærmbrug, eksempelvis i foreningslivet, hvor børn og unge er en del af fysisk og forpligtende fællesskaber.”

Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær Red Barnet:

”I Red Barnet taler vi hver dag med børn og unge, som ringer til vores SletDet-rådgivning, fordi de har været udsat for digitale krænkelser. Vi yder psykologisk førstehjælp til de børn og unge, der er kommet til skade online, og vi hjælper med at anmelde og fjerne krænkende materiale. De digitale platforme er i dag hverken børnevenlige eller børnesikre. Børn og unge har ret til at møde hinanden og søge fællesskaber og informationer uden at blive udsat for krænkelser, skadeligt indhold, massiv datahøst og fastholdelsesmekanismer. Vi er nødt til at få tech-giganterne til at tage ansvar og gøre deres platforme sikre og børnevenlige. Den opgave kan vi kun løfte i fællesskab og i dialog med børn og unge selv."

Rasmus Kjeldahl, Direktør Børns Vilkår:

”På BørneTelefonen hører vi årligt fra titusindvis af børn og unge. Vi hører blandt andet om, hvordan nogle voksne svigter dem. Om hvordan tech-giganterne svigter dem. Børn og unge fortæller både om gode digitale fællesskaber, men også om et onlineliv med grooming, skadeligt indhold og mobning - for nogle resulterer det i mistrivsel. At beskytte og værne om vores børns rettigheder online kræver stærkere regulering og håndhævelse af reglerne. Og skal vi lykkes, skal vi stå sammen. Men det kræver også, at vi står sammen i EU. Vi glæder os over den nye alliance og håber, den med tiden kan udbygges nationalt og internationalt.”

Læs mere på Erhvervsministeriets hjemmeside

pdf (1,08 Mb)