Nyhed

Ny donationspakke sikrer 15.000 artillerigranater til Ukraine

Forsvarsministeriet

Regeringen og Folketingets partier en enige om ny, stor militær donationspakke til Ukraine. Pakken har en værdi af cirka 1,7 mia. kroner og sikrer bl.a. 15.000 stk. artillerigranater i samarbejde med Tjekkiet.

Artilleriammunition, luftforsvar, minerydning og droner. Det er noget af det, der skal finansieres med en ny, stor militær donationspakke på cirka 1,7 mia. kroner. Det er den 15. donationspakke med militært materiel til Ukraine.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger:
Ukraine har fortsat et stort behov for støtte, herunder ikke mindst artilleriammunition. Med donationspakke XV bidrager Danmark finansielt til indkøb af våben og ammunition. Både via andre lande, herunder Nederlandene og Tjekkiet, og gennem en fortsættelse af det gode og vigtige samarbejde med dansk forsvarsindustri.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen siger:
Krigen i Ukraine går ind i sit tredje år, og her er den fortsatte militære støtte til Ukraine fuldstændig afgørende for krigens udfald. Derfor er jeg glad for, at vi i samarbejde med tætte partnere og med bred opbakning fra Folketinget, nu yder endnu et vægtigt bidrag til ukrainerne på slagmarken, der kæmper for ikke bare Ukraines frihed, men hele Europas sikkerhed,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Forsvarsministeriet har gennem kontakt med det tjekkiske forsvarsministerium finansieret anskaffelsen af 15.000 stk. 155 mm artilleriammunition, der leveres inden for få måneder til Ukraine.  

Derudover doneres der bl.a. materiel og ammunition til Ukraines luftforsvar, minerydning og droner. I donationspakken indgår radarer, kommunikationsudstyr og droneudstyr fra danske virksomheder.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger:
Jeg er glad for, at så mange danske virksomheder støtter op om Ukraines forsvarskamp. Jeg taler løbende med repræsentanter fra dansk forsvarsindustri om, hvordan vi bedre udnytter erhvervslivets viden og kapacitet i forhold til de militære donationer til Ukraine. Danskproduceret materiel er meget efterspurgt af Ukraine.

Donationspakke XV finansieres af Ukrainefonden. Donationspakken medfører et træk på fonden på i alt 1.738 mio. kr. i 2024-2026, heraf 886 mio. kr. i 2024, 796 mio. kr. i 2025 og 55 mio. kr. i 2026.

Læs nyheden på Forsvarsministeriets hjemmeside