Nyhed

Historisk stor dansk donation skal sikre flere kampvogne til Ukraine

Forsvarsministeriet

Danmark vil gennem internationalt samarbejde levere militær støtte for 5,8 mia. kroner til Ukraine. Donationspakken vil blandt andet tælle 15 moderniserede T-72-kampvogne til Ukraine i samarbejde med Nederlandene og Tjekkiet.

Med forbehold for Finansudvalgets endelige godkendelse vil Danmark donere 15 moderniserede T-72-kampvogne til Ukraine sammen med en stor mængde ammunition til kampvognene. Donationen finansieres via den seneste donationspakke på 5,8 mia. kroner, som forsvarsminister Troels Lund Poulsen i dag orienterede sine forsvarsministerkolleger om på mødet i Ukraine Defense Contact Group.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger:

Det er en meget omfattende donationspakke, som Danmark planlægger at bidrage med. De 5,8 mia. kroner vil blandt andet gå til at donere 15 moderniserede T-72-kampvogne, som ukrainere allerede har erfaringer med at bruge. Det er altså en donation, som ukrainerne kan bruge om kort tid i deres forsvarskamp. 

Donationspakken er kommet i stand på baggrund af blandt andet samarbejde med Nederlandene og Tjekkiet, og de tre lande kunne i forbindelse med underskrivelse af en hensigtserklæring om fælles samarbejde løfte sløret for, at det blandt andet har resulteret i et dansk bidrag til donation af 15 moderniserede T-72-kampvogne.

Der arbejdes på, at samarbejdet mellem Nederlandene, Tjekkiet og Danmark inden for kort tid vil kunne udvides til flere våben-, ammunitions- og udstyrstyper, som kan doneres til Ukraine på kort sigt.

Derudover vil Danmark styrke samarbejde med Tyskland om donation af Leopard-kampvogne. Således er det planen at donere yderligere 30 Leopard 1-kampvogne til Ukraine i forlængelse af de 80 kampvogne, som Danmark og Tyskland allerede er ved at levere. Desuden planlægger Danmark og Tyskland i fællesskab at finansiere produktion og levering af en stor mængde ammunition til kampvognene. Danmark planlægger endvidere at bidrage til finansiering af et vedligeholdelsescenter for donerede Leopard 2-kampvogne.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger:

Jeg er stolt over og glad for, at der blandt Folketingets partier fortsat er bred opbakning til at støtte Ukraine. Det er helt afgørende, at vi fortsat støtter ukrainerne med tungt materiel og ammunition. Med de planlagte donationer viser Danmark og vores allierede, at vi står sammen om støtten til den ukrainske forsvarskamp, og at vi er parate til at støtte Ukraine på den lange bane.

Danmark donerer også en række våben, ammunition og andet udstyr fra Forsvarets beholdninger, som er stærkt efterspurgt af Ukraine bl.a. til brug for deres aktuelle offensiv. Det drejer sig bl.a. om pistoler, håndgranater, 40mm granatkastere med ammunition, minerydningsslanger og termiske kikkerter samt sløringsnet. Desuden doneres 10 Forward Areomedical Evacuation Kits, der kan bruges til at transportere sårede soldater i ukrainske helikoptere.

De planlagte donationer forudsætter Finansudvalgets endelige godkendelse.

Letter of Intent: Joint Donation of Czech weaponry to Ukraine Initiative


Nyheden kan findes på Forsvarsministeriets hjemmeside.