Nyhed

Danmark træner ukrainske soldater som del af EU’s militære træningsmission

Forsvarsministeriet

Danmark har tilbudt EU’s militære træningsmission til støtte for Ukraine (EUMAM Ukraine) at stå for træning af ukrainske soldater i minerydning til lands og til søs, samt uddannelse i brugen af de CAESAR-artilleripjecer, som Danmark har doneret til Ukraine.

Kurser i minerydning til lands og til søs og uddannelse af ukrainske soldater i CAESAR-artillerisystemet, som Danmark har doneret. Det ønsker Danmark at stå for i rammen af EU's militære træningsmission til støtte for Ukraine (EUMAM Ukraine).  

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen siger: 

”Danmark har siden begyndelsen af Ruslands ulovlige invasion af Ukraine ydet markante bidrag til Ukraines frihedskamp. Det vil vi fortsætte med. Med dette bidrag understreger Danmark, at vi tager vores del af ansvaret for europæisk sikkerhed alvorligt. Der er stort behov for at træne ukrainske soldater og støtte Ukraines forsvarskamp mod de fortsatte russiske angreb. Danmark har både før og efter invasionen trænet det ukrainske forsvar, og kan derfor også i forhold til EU-missionen bidrage med stor erfaring,” 

Efter afskaffelsen af EU-forsvarsforbeholdet er det blevet muligt for Danmark at deltage i EU’s militære missioner og operationer. Det gælder også EU’s militære træningsmission til støtte for Ukraine, som udgør en solid ramme for EU-landenes træning af ukrainske styrker i nærområderne.  

Formålet med missionen er at samle medlemslandenes træningsaktiviteter, så der derigennem kan koordineres en øget kollektivt støtte til Ukraines forsvarskamp mod Rusland. Det er planen, at kommende relevante danske træningsaktiviteter også bliver en del af missionen.  

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen siger: 

”EU bliver en vigtigere og vigtigere sikkerhedspolitisk aktør. Siden danskernes afskaffelse af forsvarsforbeholdet, kan vi nu deltage fuldt og helt i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. Ved vores tilmelding til EU’s militære træningsmission viser vi, at Danmark også i EU, er klar til at løfte vores ansvar for Europas sikkerhed og forsvar samt Ukraines frihedskamp. Værdien af vores materielle donationer og den forskel, de gør på slagmarken, stiger markant, når vi også uddanner ukrainske soldater i, hvordan udstyret bruges,”

Missionen blev igangsat d. 30. november 2022 med den indledende ambition om at uddanne 15.000 ukrainske soldater. Det mål er nu fordoblet til at 30.000 ukrainske soldater skal trænes inden udgangen af 2023 over hele Europa.

Nyheden om at Danmark træner ukrainske soldater, kan findes på Forsvarsministeriets hjemmeside.