Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Danmark i spidsen for ny nordisk techtænketank

Kulturministeriet

Et samlet norden vil have mere viden om, hvilken indflydelse techgiganter har på den demokratiske samtale. Derfor nedsætter Nordisk Ministerråd en tænketank af nordiske eksperter, som skal gøre os klogere på problemstillingen. Danmark får ansvaret for at nedsætte tænketanken og lede dens arbejde.

Der er brug for mere viden om, hvordan techgiganter påvirker vores samfund og demokrati. Derfor er Nordisk Ministerråd for Kultur, som består af kulturministre fra hele norden, blevet enige om at etablere en nordisk tænketank med nordiske eksperter, civilsamfund og andre relevante personer.

Tænketankens opgave vil være at kvalificere debatten i Norden om techgiganters indflydelse på demokratiet, så Norden står bedre i håndteringen af problemstillingen fremover. Indsatsen vil vare fra april 2022 til starten af 2023.

Danmark, ved Kulturministeriet, skal lede, tilrettelægge og koordinere tænketankens arbejde.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
”Techgiganters indflydelse på den demokratiske samtale er en af de vigtigste problemstillinger, vi står med i øjeblikket. Derfor er jeg glad for, at vi i Danmark, i samarbejde med resten af landene i Norden, går forrest og tager opgaven på os med at få mere viden om, hvordan platformene og deres algoritmer påvirker vores demokrati. Det er et arbejde, jeg vil følge tæt, ligesom regeringen også har flere initiativer på trapperne, som skal være med til at sætte rammer for techgiganterne.”

Tænketanken skal nu nedsættes, og der skal udarbejdes et projektgrundlag, som skal gøre den nye tænketanks opgaver mere konkrete. Der er afsat 600.000 kr. til indsatsen.

Læs nyheden på Kulturministeriets hjemmeside.