Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

EU-aftale sikrer knap 1,7 milliarder kroner til uddannelse og grøn vækst i Grønland

Udenrigsministeriet
EU-landene har den 5. oktober 2021 afsat knap 1,7 mia. kroner i EU-budgettet i perioden 2021-2027 til Grønland. Midlerne forventes at blive anvendt inden for uddannelsesområdet og til grøn vækst. Herudover får Grønland adgang til at søge midler under en række andre puljer. Danmark har, i tæt koordination med Grønland, bl.a. varetaget de konkrete forhandlinger med EU’s øvrige medlemslande.
"Jeg er meget glad for det gode resultat. Det er en sag, vi fra grønlandsk og dansk side har lagt mange kræfter i at løfte. Fra før forslaget overhovedet blev fremsat, igennem de mere end tre år, drøftelserne har varet, til de til de afsluttende forhandlinger i EU, har Grønland og Danmark– fra Nuuk, København og Bruxelles – arbejdet tæt sammen for at sikre det bedst mulige resultat for Grønland,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.  

Naalakkersuisut (det grønlandske landsstyre) og Europa-Kommissionen vil nu igangsætte den konkrete programmering af midlerne. Hvor midlerne i de hidtidige år har fokuseret på uddannelsesområdet forventes bevillingen fremadrettet også at blive brugt på området grøn vækst (”Green growth”). Midlerne kanaliseres til arbejde med strategier og politikker, som Naalakkersuisut selv formulerer, tilrettelægger og implementerer.