Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Enighed om markant og ansvarlig genåbning

Justitsministeriet
Sundhedsministeriet
Børne- og Undervisningsministeriet

Et flertal af Folketingets partier bestående af regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er nået til en fælles forståelse om de næste skridt for en gradvis og ansvarlig genåbning af Danmark. Samtidig igangsættes en bredere proces med inddragelse af alle Folketingets partier for at udarbejde en strategi for den videre genåbning af samfundet både på kort og længere sigt.

Partierne er enige om, at vi står et positivt sted, hvor smitten er kommet ned på et niveau, hvor vi med eksperterne i ryggen kan åbne for store dele af detailhandlen, udendørs kulturinstitutioner og dele af det udendørs idrætsliv. Samtidig kan vi begynde at sende flere elever tilbage til skolen og en mere normal hverdag. I overensstemmelse med eksperternes anbefalinger vil genåbningen blive fulgt af en massiv testindsats med hyppig test af blandt andre lærere, de store elever og ansatte i detailhandlen.

Partierne er derudover enige om, at der skal ses på muligheden for, at efterskoler og højskoler med yderligere smitteforebyggende foranstaltninger kan åbnes i hele landet 15. marts 2021, hvis smitteudviklingen tillader det.

Ligesom partierne er enige om, at det er vigtigt, at skolerne i endnu højere grad bør bruge mulighederne for at elever, der har vanskeligheder, kommer ind på skolen og modtager undervisning, og at elever, som mistrives, kan mødes i mindre grupper med læreren. Selvfølgelig udendørs og med afstand.

Partierne er således enige om en markant genåbning, der i det væsentlige følger indstillingerne fra indsatsgruppen på baggrund af anbefalingerne fra den faglige referencegruppe.

Justitsminister Nick Hækkerup siger:

”Vi har nu taget et stort og vigtigt skridt mod en ansvarlig, kontrolleret og gradvis genåbning. Den hænger uløseligt sammen med en massiv testindsats, så vi kan fange og bryde nye smittekæder hurtigt. Jeg er glad for, at et flertal i Folketinget vil være med til at træffe de svære valg og fravalg, som er nødvendige for en ansvarlig genåbning af Danmark. Jeg er godt tilfreds med, at vi nu går i gang med at lave en strategi for den videre genåbning af Danmark på både kort og lang sigt, hvor alle partier i Folketinget vil blive inviteret til at deltage”

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

“Vores epidemikontrol gør, at vi nu kan begynde genåbningen på baggrund af eksperterne og myndighedernes beregninger og anbefalinger. Det skal gøres forsvarligt og i et tempo, hvor vores sundhedsvæsen kan følge med og kapere de stigende antal indlæggelser, mens sundhedsvæsenet fortsat er tilgængeligt og til gavn for de andre patientgrupper.”

 Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger:

”Marts bliver svær, og vi glæder os til, at vaccinerne og foråret får overtaget. Det glæder mig dog, at yderligere en del af eleverne nu kan komme tilbage i skolen og på deres uddannelser. Hvis smitten holder sig på lavt niveau, kan vi have afgangselever i hele landet tilbage senest i begyndelsen af april.

Læs mere genåbningen på Justitsministeriets hjemmeside