Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Covid-19 er igen en samfundskritisk sygdom

Sundhedsministeriet

Fra og med torsdag den 11. november er covid-19 igen en samfundskritisk sygdom.

På baggrund af en indstilling fra Epidemikommissionen har Epidemiudvalget i dag vedtaget, at covid-19 fra torsdag igen kategoriseres som en samfundskritisk sygdom i en periode på én måned.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger:

"Vi ved, at stigninger i smitten kommer med en hale af stigninger i indlæggelser. Så selvom vi har godt styr på epidemien og en høj vaccinationstilslutning, er vi nødt til at handle nu. Det er rettidig omhu. Jeg er derfor også meget glad for, at et bredt flertal i Epidemiudvalget netop har bakket op om indstillingen fra vores epidemikommission og de uafhængige eksperter om at kategorisere covid-19 som samfundskritisk og at tage coronapasset i brug igen."

Epidemikommissionen har lagt til grund for indstillingen, at covid-19 har et stort pandemisk potentiale, og at der ses en hurtig vækst i indlæggelser og smitte. Der er en forventning om en fortsat stigning i indlæggelser med covid-19 frem mod jul. Derudover har kommissionen lagt vægt på, at der er en mindre robusthed og et stigende pres på sygehusene grundet øget forekomst af sygdom i vinterhalvåret i et åbent samfund.

Epidemiudvalget har endvidere besluttet at genindføre coronapasset på en række områder – også på baggrund af en indstilling fra epidemikommissionen. På sundhedsministeriets område betyder det, at coronapas indføres for besøgende på sygehuse – dog ikke for nære pårørende, værger, personlige repræsentanter, advokater mv.

På indstilling fra epidemikommissionen har Epidemiudvalget derudover besluttet at forkorte varigheden af gyldigt coronapas for immunitet efter tidligere smitte fra 12 måneder til 6 måneder. Det sker blandt andet på grund af nyere viden om vigende immunitet sammenlignet med vaccination.

Samtidig sænkes aldersgrænsen fra 16 år til 15 år for krav om coronapas.