Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Arbejdsløse udlændinge indkaldes til nye hjemrejsesamtaler

Udlændinge- og Integrationsministeriet
Cirka 8.900 langtidsledige udlændinge skal fremover have en dedikeret samtale med kommunen om mulighederne for at rejse frivilligt hjem med støtte fra den danske stat.

Visse udlændinge, der har lovligt ophold i Danmark, har i dag mulighed for at få økonomisk støtte fra den danske stat, hvis de rejser frivilligt tilbage til deres hjemland. Det sker via repatrieringsordningen.

Den ordning kan flere udlændinge få gavn af. Derfor styrkes og målrettes vejledningen nu. Konkret foreslås det, at udlændinge, der har været i Danmark i længere tid, og som i en længere periode ikke har været i beskæftigelse, skal møde op på kommunen hvert andet år. Her skal de have en dedikeret samtale om muligheden for at rejse hjem med støtte.

Forslaget vil gælde for ca. 8.900 udlændinge, der har haft en opholdstilladelse i Danmark i mere end fem år, og som har modtaget kontanthjælpslignende ydelser i halvandet ud af de seneste tre år.

Udlændinge, der har haft en opholdstilladelse i Danmark i mindre end fem år, skal fortsat modtage den allerede eksisterende systematiske vejledning om at rejse hjem med støtte i forbindelse med alle samtaler i integrations- og beskæftigelsesforløb i kommunerne.

Til gengæld afskaffes den systematiske vejledningspligt for udlændinge med længere ophold i Danmark, som har bedre kontakt til arbejdsmarkedet.

Ændringerne af vejledningspligten er aftalt mellem regeringen, Venstre, Radikale Venstre og Liberal Alliance og vil skulle behandles af Folketinget til april sammen med en række andre ændringer af repatrieringsloven.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

“Vi bliver nødt til at være mere ærlige og direkte. Nogle indvandrere har været på kontanthjælp i lang tid. De er aldrig lykkedes med at blive en del af samfundet. Måske var det bedre for alle, hvis de vendte hjem til deres eget land.

Jeg er derfor glad for, at vi nu indfører en dedikeret hjemrejsesamtale, hvor vi kan fortælle om muligheden for at rejse frivilligt hjem med økonomisk støtte fra det danske samfund.

Til gengæld insisterer vi ikke på at vejlede alle de udlændinge, der faktisk arbejder og betaler deres skat.”

Læs mere om indkaldelserne på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside.