Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Danmarks befrielse

Regeringen takker modstandsfolk med ekstraordinær hædersgave

Regeringen
Beskæftigelsesministeriet
Statsminister Mette Frederiksen i Mindelunden i andledning af 75-året for befrielsen
Foto: Keld Navntoft

Tidligere modstandsfolk og deres efterladte takkes i anledning af 75-året for Danmarks befrielse med en ekstra hædersgave på 10.000 skattefrie kroner. Det oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Den 5. maj 2020 markerer vi 75-året for Danmarks befrielse fra den tyske besættelsesmagt.

Derfor har Folketinget på initiativ fra beskæftigelsesministeren besluttet at give en ekstraordinær hædersgave til den gruppe af mennesker, som fortjener en særlig tak for deres indsats under 2. verdenskrig.

Den ekstra hædersgave er på 10.000 kr. skattefrit og vil blive givet til personer, som modtager den ordinære hædersgave efter lov om erstatning til besættelsestidens ofre.

Det drejer sig om tidligere modstandsfolk, tjenestegørende i allieret skibstjeneste, indsatte i koncentrationslejre m.fl. samt faldne og såredes efterladte.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Vi må som land aldrig glemme den indsats, der blev lagt for at beholde Danmark på danske hænder. Danmarks historie og overlevelse blev formet dengang – og med store personlige ofre undervejs. Det er en kendsgerning, at de år har pålagt en særlig gruppe af vores borgere en tung bagage med ar på sjæl og legeme. Derfor er jeg også rigtig glad for med den her gave at kunne lægge ekstra vægt bag ordene, der udtrykker vores taknemmelighed.

Siden 1945 har denne gruppe mennesker modtaget en anerkendelse for deres særlige indsats under besættelsen. Dette er sket i form af en årlig hædersgave, som i dag er på 16.100 kr.

Der er pr. 1 marts cirka 830 modtagere af hædersgaver. Heraf har godt 100 ydet en særlig indsats under 2. verdenskrig, mens de resterende er efterladte. De kan hver se frem til en ekstra hædersgave på 10.000 kr. I alt har regeringen afsat 8 mio. kr. til ekstraudbetalingen.

Det er Arbejdsmarkedet Erhvervssikring, som behandler udbetalingen af den ekstraordinære hædersgave.