Indholdet på denne side vedrører regeringen Mette Frederiksen I (2019-2022)
Nyhed

Opsiger kontrakt med Dansk Flygtningehjælp om hjemrejserådgivning

Udlændinge- og Integrationsministeriet

For fremtiden skal Hjemrejsestyrelsen varetage hjemrejserådgivning og sikre, at afviste asylansøgere rejser hjem.

Den nyoprettede Hjemrejsestyrelse under Udlændinge- og Integrationsministeriet skal fremover overtage ansvaret for at rådgive afviste asylansøgere med det formål at få flere til at rejse hjem. Derfor har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye besluttet at opsige kontrakten med Dansk Flygtningehjælp, der hidtil har haft til opgave at rådgive afviste asylansøgere om deres hjemrejse.

Styrelsen skal sætte ind med rådgivning om hjemrejse oftere og tidligere, end tilfældet er nu. I dag skal afviste asylansøgere i høj grad selv opsøge rådgivning hos Dansk Flygtningehjælp. Fremover vil Hjemrejsestyrelsen aktivt møde udlændingene, fra første gang de får afslag på asyl og løbende frem mod hjemrejsen.

Regeringen har flere initiativer på vej på hjemrejseområdet, som vil blive præsenteret senere på året.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

”Der er brug for en mere fast hånd, når afviste asylansøgere skal sendes hjem. Vi har betalt asylansøgernes advokater og tolke. Efter en grundig behandling har de fået afslag – i sidste ende af et uafhængigt nævn. Så skal folk altså også hoppe på flyet hjem. Der er ikke fri indvandring til Danmark. Det er derfor, at vi nu giver Hjemrejsestyrelsen lidt flere muskler.

Dansk Flygtningehjælp er fremragende til at hjælpe flygtninge. Men de afviste asylansøgere er netop ikke flygtninge. Derfor er opgaven malplaceret hos dem, og derfor opsiger vi nu kontrakten. I dag bliver afviste asylansøgere overladt for meget til sig selv. Det duer ikke. Fremover vil de blive mandsopdækket af Hjemrejsestyrelsen, fra de får afslag, og lige indtil de træder ud i lufthavnen og ind i et fly på vej hjem.”

LÆS MERE HOS UDLÆNDNGE- OG INTEGRATIONSMNISTERIET