Indholdet på denne side vedrører regeringen Lars Løkke Rasmussen III (2016-2019)
Nyhed

Skrot den gamle brændeovn og få 2.000 kr.

Vi skal skrotte de ældste og mest osende brændeovne.

Miljø- og Fødevareministeriet

Danmarks ca. 700.000 brændeovne spreder hygge, men også luftforurening. Brænderøgen kan være en gene for naboer, men kan også øge risikoen for alvorlige sygdomme, og ifølge DCE er der hvert år ca. 400 for tidlige dødsfald i Danmark som følge af partikelforurening fra brændeovne. Derfor lancerer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen nu en skrotpræmie på 2.000 kroner for at vinke farvel til de mest osende brændeovne fra før 1995.

- En uforholdsmæssigt stor del af luftforureningen kommer fra de ældste brændeovne, der udleder op mod fem gange så mange partikler som en ny. Samtidig udnytter nye brændeovne brændet mere effektivt. Derfor har regeringen sat 46 mio. kroner af til at få skrottet de værste. Man kan søge fra i dag, og det er først til mølle, så jeg vil opfordre alle med en gammel oser til at gribe lejligheden, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Omkring 70 procent af partikelforureningen i Danmark fra danske kilder stammer fra brændeovne.

Nej til forbud

Puljen er nok til at støtte skrotningen af ca. 19.000 ældre brændeovne. Men man må gerne købe en ny og bedre ovn i stedet, understreger ministeren.

- Det skal fortsat være muligt at have en brændeovn og tænde op hjemme i stuen. Derfor kommer vi ikke med forbud. Det handler om at komme af med de brændeovne, der forurener mest. Så kan man købe en ny svanemærket brændeovn eller omlægge til varmepumpe eller noget tredje. Det skal staten ikke bestemme, siger Jakob Ellemann-Jensen.

pdf (370 Kb)